Ramane cum a stabilit Guvernul! Scad pensiile si salariile bugetarilor
UPDATE: Cel putin aceasta este concluzia unei noi runde de discutii dintre reprezentantii executivului si sindicalisti, la care a participat si premierul Emil Boc.
Desi seful cabinetului sustine ca mai e loc de negocieri, colegul sau de la finante da de inteles ca scrisoarea catre reprezentantii FMI va pleca la Washington in forma discutata.
Premierul a mai precizat ca exista puncte de vedere total diferite: in timp ce sindicatele ar fi de acord cu majorarile unor taxe, Guvernul vrea altceva - mentinerea taxelor la nivelul actual, dar reducerea cheltuielilor bugetare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Guvernul este receptiv, dar nu poate fi orb la realitatile economice", a mai spus Emil Boc, care a dat astfel de inteles ca sunt putine sanse ca scrisoarea catre FMI sa fie modificata.
De altfel, premierul este constient ca Executivul pe care il conduce a pierdut foarte mult la capitolul "imagine" in randul populatiei.
"Stiu ca in acest moment Guvernul pe care il reprezint nu este un Guvern simpatizat, pentru ca daca ar fi un Guvern simpatizat, ar putea conduce Romania la dezastru si am putea pune in pericol viitorul acestei tari", a spus Boc.
El a sustinut, din nou, ca masurile de austeritate sunt impuse atat de criza economica, cat si de derapajele inregistrate in perioada 2007-2008 in politica salariilor si pensiilor.
Ba mai mult decat atat, Boc l-a acuzat in mod direct pe fostul ministru de finante, Varujan Vosganian, de iresponsabilitate in gestionarea politicii fiscale.
"In 2007 si 2008 au fost adoptate 20 de ordonante de urgenta pentru cresterea drepturilor salariale in Romania." - a spus Boc.
La randul lui, presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat dupa discutiile cu premierul si ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, ca nu crede ca sunt sanse ca parerile sindicatelor sa fie ascultate.
In aceste conditii, Hossu a precizat ca va cere colegilor sa inceapa demersurile de lobby pe langa parlamentari, indiferent de coloratura politica, pentru ca atunci cand Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament ..sa voteze pentru respingerea documentului.
Oricum, sindicalistii vor mai avea o intalnire cu guvernantii chiar miercuri, 26 mai, exact inainte adoptarii scrisorii de intentie catre FMI.
Pe de alta parte, liderii PNL si PSD au anuntat ca o eventuala asumare a raspunderii Guvernului pentru masurile convenite cu FMI va fi urmata, probabil, de o motiune de cenzura.
Surse guvernamentale declarau, miercuri, pentru Mediafax, ca Guvernul nu are in vedere sa renunte la reducerea cu 25% a tuturor salariilor si cu 15% a pensiilor. Cu toate acestea, sunt unele sanse, sa se faca diverse corectii legate de anumite indemnizatii sau privind pensiile sociale minime, astfel incat sa ramana neafectate de masurile de austeritate.