Guvernul trebuie sa schimbe legislatia pentru a aplica masurile anuntate

11-05-2010 00:00

Bani

Guvernul este presat de timp. Pentru ca salariile, pensiile si toate indemnizatiile sa fie reduse de la 1 iunie, trebuie schimbata pana atunci o buna parte din legislatie.

Salariile bugetarilor se acorda in functie de 42 de acte normative, plus legea unica a salarizarii, Codul Muncii si legea contractelor colective de munca. Solutia sau mai degraba solutiile Guvernului trebuie sa cantareasca cat toate acestea la un loc.

Pentru taierea pensiilor, lucrurile sunt si mai complicate. Micsorarea lor se va face, de fapt, prin diminuarea punctului de pensie cu 15 procente.

Prin urmare, este nevoie de modificarea a cel putin doua legi. Pe de o parte, avem legea pensiilor, care stabileste valoarea minima a punctului de pensie. Pe de alta parte, aceasta valoare se calculeaza in functie de salariul mediu brut, acelasi utilizat si la bugetul asigurarilor sociale. Or bugetul pe 2010 a fost stabilit deja tot printr-o lege.

Nu este usor, dar nici imposibil. Solutia de aplicare a acestor masuri trebuie gasita si pusa rapid in practica. Dar chiar si asa, am facut treaba doar pe jumatate. E important sa taiem cheltuielile din sectorul bugetar, dar la fel de important este ca statul sa sustina mediul de afaceri. Firmele private sunt singurele care pot si vor sa absoarba forta de munca disponibilizata de la stat.

In plus, relaxarea fiscalitatii, stimulente pentru firmele care angajeaza someri sau incurajarea creditarii pot duce, de asemenea, la crearea unor noi si atat de asteptate locuri de munca.
 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO