Negocierile dintre PSD si PLR pentru Guvernul Ponta 4 prind forma. Ce ministere ar urma sa primeasca reformatorii

Ultima actualizare: 16-12-2014 12:12

Liderii formatiunilor de la guvernare au avut, vineri, o noua runda de negocieri pentru crearea guvernului Ponta 4. Fara sa fie recunoscut legal, partidul condus de Calin Popescu Tariceanu va primi, potrivit unor surse, Ministerul Economiei si Mediul.

In plus, dintre cele 24 de fotolii, la Palatul Victoria ar putea sa ramana doar 17. Pana una alta, liderii PSD au reusit sa isi supere colegii din teritoriu. Pentru ca puterea sa nu se mai concentreze in mainile asa numitilor baroni locali, partidul ar vrea ca presedintii de consilii judetene sa nu poata ocupa functia respectiva mai mult de doua mandate succesive.

Miza negocierilor pentru formarea cabinetului Ponta 4 a fost ridicata de Partidul Liberal Reformator. Inca nerecunoscut oficial, PLR-ul lui Calin Popescu Tariceanu a pretins, in schimbul sustinerii, cel putin trei portofolii precum Bugetul, Economia sau Finantele. Dupa o discutie esuata, joi, la sediul Guvernului, vineri cei doi lideri s-au vazut iar. Potrivit unor surse, PLR ar putea primi in final Ministerul Economiei, la care s-ar putea reinstala Andrei Gerea, si Mediul, pentru care se pregateste Gratiela Gavrilescu.

"Suntem intr-o discutie deschisa si o politica liberala se poate face la orice minister", a spus Tariceanu. "Astazi am vorbit despre prioritatile de guvernare si daca doriti pot sa le reiau", a spus Ponta. Si partidul lui Gabriel Oprea si-ar mai fi dorit un portofoliu, pe langa cele doua detinute.

In acest weekend, liderii celor trei formatiuni vor avea o noua runda de intalniri, iar noua formula remaniata si restructurata ar trebui votata duminica de parlamentarii fiecaruia dintre cele trei partide. Tot atunci, social-democratii vor analiza si o idee care ar trebui sa reformeze partidul. Prin modificarea Constitutiei, sefii filialelor de partid nu vor mai putea ocupa simultan si functia de presedinte al Consiliului Judetean, sustin mai marii partidului. "Exista perceptia ca e acumulata prea multa putere intr-o functie, respectiv functia de presedinte CJ si politica si administrativa. Trebuie separate aceste doua functii", a spus Liviu Dragnea. 

Mai mult, nici presedintii de organizatii si nici parlamentarii nu vor putea candida mai mult de doua mandate. "Nu cred ca cineva detine adevarul absolut. Aici e vorba despre drepturile omului. Nu poti sa interzici nici prin constitutie", a spus Paul Stanescu, presedintele CJ Olt. Nici presedintele de partid nu ar trebuie sa fie simultan si premier, au transmis in replica, printr-un comunicat, unii dintre liderii locali ai PSD.

Negocierile din coalitie

Discutiile ar trebui sa fie destul de avansate, insa cei de la putere nu s-au inteles in privinta impartirii noului cabinet Ponta 4. Victor Ponta a avut o discutie cu Calin Popescu Tariceanu, joi, iar liderul PLR a insistat ca partidul sau sa primeasca cel putin 3 portofolii. PLR isi doreste functiile care gestioneaza mai multe fonduri, respectiv ministerele economice. Asupra acestui aspect liderii puterii nu s-au inteles.

UNPR a manifestat de asemenea pretentii. Pe langa cele doua portofolii pe care deja le detine, mai doresc Ministerul Mediului. Liderii partidelor vor discuta impartirea cabinetului Ponta, care trebuie restructurat si remaniat pana duminica. Ponta mai are o problema. In interiorul partidului au aparut voci care sustin ca functia de sef al PSD-ului ar trebui separata de cea de premier, iar asta pentru ca liderii PSD ar vrea sa le transmita celor din teritoriu, "baronilor", cum li se mai spune, ca vor sa separe in teritoriu functia de presedinte de consiliu judetean cu cea de presedinte de partid.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO