Ministrul Relu Fenechiu vrea ca Tarom sa renunte la aeronava prezidentiala, din cauza pierderilor

28-02-2013 13:07

Air Force 1 al Romaniei, adica avionul folosit de presedintele Basescu in deplasarile sale, va fi vandut sau poate fi inchiriat. Anuntul a fost facut de compania Tarom, proprietara aeronavei Airbus A310.

Intretinerea ajunge la 7 milioane de dolari pe an, iar statul nu mai are bani. Administratia Prezidentiala nu a comentat informatia.

Ministrul Transporturilor vorbeste despre factura cu cheltuielile pentru intretinerea aeronavei pe anul trecut, trimisa de Tarom:
"Am fost surprins sa aflu ca aceste costuri sunt suportate de la bugetul de stat. Ustura la buzunare, dar va ustura pe dumneavoastra pe toti, ca de acolo platiti, nu de la mine. Platim 7 milioane de euro doar costuri de mentenanta."

Proprietarul aeronavei, compania Tarom, confirma suma, doar ca este in dolari, si nu in euro.

Administratia prezidentiala plateste combustibilul, taxele de aeroport si salariul echipajului. Problema este insa delicata si trebuie discutata cu presedintele, recunosc reprezentantii companiei aeriene.

"Ar fi total nepoliticos din partea Tarom-ului sa-i spuna presedintelui: Domnule presedinte, am vandut nava cu care zburati dvs. Avionul prezinential este in parohia armatei, a Ministerului Apararii, ca vorbim de Germania, de Statele Unite", a declarat Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Administratie Tarom.

Administratia prezidentiala nu a dorit sa comenteze situatia. Avionul Airbus A310 a fost pus la dispozitia presedintelui Traian Basescu in 2010, cand a inlocuit vechea aeronava, Boeing 707, depasita din punct de vedere tehnic. Air Force One-nul Romaniei are peste 23 de ani vechime, iar modelul nu se mai fabrica.


VIDEO PROTVPLUS.RO