Mesajele politicienilor români de 1 Decembrie 2020. Orban: Următoarea Zi Naţională să ne găsească pe toţi cu bine

Mesajele politicienilor români de 1 Decembrie 2020. Orban: Următoarea Zi Naţională să ne găsească pe toţi cu bine
Agerpres

Președintele PNL, Ludovic Orban, liderii USR-PLUS, PSD, Pro România, dar și ai altor partide au marcat Ziua Națională a României prin mesaje de încurajare pentru români, dar și de critici la adresa clasei politice.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că, anul acesta, românii pot depăși "un moment crucial al destinului nostru" demonstrând "coeziune şi unitate" de Ziua Națională. La rândul său, președintele USR-PLUS, Dan Barna, a declarat că România merită mai mult decât a primit până acum.

Ludovic Orban: Ziua Naţională - un bun prilej să reflectăm asupra exemplelor de unitate din istoria noastră

 

Premierul Ludovic Orban a afirmat că, anul acesta, din cauza pandemiei, când românii sunt nevoiţi să marcheze Ziua Naţională fără parade, defilări şi alte evenimente intrate în tradiţie, este un bun prilej de reflecţie asupra exemplelor de unitate din istoria noastră, adăugând că prin "coeziune şi unitate" putem depăşi acest moment, care poate fi privit ca "unul crucial al destinului nostru".

"Ziua Naţională a României, chiar dacă o sărbătorim atipic anul acesta din cauza restricţiilor impuse de pandemie, rămâne la fel de importantă pentru noi, prin rolul pe care Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 l-a avut pentru desăvârşirea statului naţional. Au trecut 102 ani de atunci, timp în care au fost şi perioade de grea încercare, pe care românii le-au depăşit uniţi în atingerea unor idealuri sau depăşirea unor situaţii de criză. Astăzi, când ne vedem nevoiţi, din cauza pandemiei, să marcăm Ziua Naţională fără parade, defilări şi alte evenimente intrate în tradiţie, este un bun prilej să reflectăm, poate mai mult decât am făcut-o în anii trecuţi, asupra exemplelor de unitate din istoria noastră", afirmă Ludovic Orban în mesajul său.

Citește și
Mulțimile venite la Marea Adunare Națională
Cum a fost afectată Marea Unire de la 1 decembrie 1918 de epidemia de gripă spaniolă
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Premierul adaugă că actualul context poate fi privit ca "un nou moment crucial al destinului nostru", care poate fi depăşit cu bine dând dovadă de "coeziune şi maturitate socială".

"Ne emoţionează semnificaţia acestei zile, în care sunt adunate toate sacrificiile românilor pentru afirmarea naţională şi stăruinţa unui popor de a deveni o naţiune de sine stătătoare, independentă, aducând toate teritoriile româneşti în interiorul aceloraşi graniţe. Să privim, însă, acest context ca pe un nou moment crucial al destinului nostru, pe care îl putem depăşi cu bine dând dovadă de coeziune şi maturitate socială. Doar prin eforturile noastre unite putem salva vieţi şi învinge virusul, doar prin convergenţa tuturor energiilor din societate putem reveni cât mai curând la normalitate, pentru ca apoi să deschidem o nouă cale către modernizarea României", subliniază Orban.

Şeful Executivului îşi încheie mesajul cu credinţa că următoarea Zi Naţională a României îi va găsi pe români cu bine.

"La mulţi ani, România! La mulţi ani, dragi români, iar următoarea Zi Naţională a României să ne găsească pe toţi cu bine şi să o sărbătorim din nou aşa cum se cuvine!", conchide Orban.

Cioloş: Ca să arătăm României că o iubim, de azi înainte trebuie să fim împreună nu doar de ziua ei

 

Copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş afirmă marţi, într-un mesaj de Ziua Naţională, că pentru a-i arăta României "că o iubim, trebuie ca de azi înainte să fim cu adevărat împreună, nu doar de ziua ei".

"Toţi spunem, an de an, pe 1 Decembrie, că ne iubim ţara şi că vrem ca şi în România să triumfe cinstea şi competenţa, că vrem o ţară unde respectul faţă de muncă e sfânt, o ţară unde grija faţă de cei tineri şi faţă de cei bătrâni să existe cu adevărat, o ţară în care provinciile sunt legate între ele şi prin drumuri bune, nu doar prin bune intenţii, că vrem o ţară în care legea e aceeaşi pentru toţi, nu doar pentru privilegiaţi. Ce ne împiedică să ajungem la o asemenea ţară? Ce anume se întâmplă în cursul anului - adică în afara zilei cu discursuri frumoase - de nu reuşim să construim cu adevărat o Românie pe care ne-o dorim? Trebuie să trecem de la discurs la faptă", spune Cioloş într-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook.

El subliniază că "atunci când îţi iubeşti ţara, în primul rând nu îi faci rău cu bună ştiinţă, nu o scotoceşti prin buzunare atunci când nu e atentă şi nu o păcăleşti că îi vrei binele dar îi furi avuţia când nu e atentă, nu o minţi şi nu o manipulezi cu cinism, nu-i tai pădurile prin care respiră, nu stai deoparte atunci când alţii îi fac rău".

"Şi nu îţi aduci aminte să îi zici discursuri şi vorbe frumoase doar de ziua ei. La mulţi ani, Românie! Trecem de la vorbe la fapte, altfel nu se poate. Ca să îi arătăm că o iubim, trebuie ca de azi înainte să fim cu adevărat împreună, nu doar de ziua ei. Să îi arătăm că ne pasă şi să o scăpăm de hoţie, de impostori şi de falşi patrioţi. La mulţi ani, Românie!", conchide Cioloş.

Dan Barna: De Ziua Naţională, îi doresc României să aibă curajul de a privi hotărât în viitor


Copreşedintele USR PLUS, Dan Barna, spune că România "merită mult mai mult decât a primit până acum".

"De Ziua Naţională, îi doresc României să aibă curajul de a privi hotărât în viitor. Avem resursele necesare, avem atâţia oameni competenţi şi oneşti şi avem motivaţia de a purta această luptă pentru schimbarea necesară", precizează Barna într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

El subliniază că România merită mult mai mult decât a primit până acum.

"Şi, în câteva zile, împreună, putem să o dovedim. La mulţi ani, România! La mulţi ani buni!", a mai spus copreşedintele USR PLUS.

Nicușor Dan: Respectul faţă de lege şi implicarea socială - patriotismul zilelor noastre

 

1 decembrie 1918 e cel mai frumos dar al generaţiilor trecute pentru istoria României, afirmă primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

"Să preţuim acest dar şi să arătăm asta în fiecare zi, în primul rând prin îndeplinirea datoriilor civice. Respectul faţă de lege şi implicarea socială reprezintă, cred eu, patriotismul zilelor noastre. La mulţi ani, Bucureşti! La mulţi ani, România!", a scris primarul Capitalei într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Nicuşor Dan a participat, marţi, la ceremonia oficială de Ziua Naţională a României, desfăşurată la Arcul de Triumf.

Marcel Ciolacu: Ziua Naţională ar trebui să fie un prilej pentru a ne bucura de tradiţie, familie şi prieteni

 

Ziua Naţională ar trebui să fie un prilej pentru a ne bucura de tradiţie, familie şi prieteni, însă pandemia le-a răpit românilor aceste bucurii, afirmă preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, într-un mesaj transmis marţi, pe Facebook.

"De Ziua Naţională, ar trebui să ne onorăm istoria, eroii şi progresul nostru ca naţiune. De Ziua Naţională, ar trebui să ne bucurăm de tot ce este românesc! De bucatele noastre. De tradiţiile noastre. De familie şi prieteni. Anul acesta, din păcate, această pandemie, extrem de prost gestionată, ne-a furat toate aceste bucurii", a spus Ciolacu, potrivit Agerpres.

El consideră că de 1 Decembrie este timpul să ne amintim de curajul înaintaşilor de a construi România şi face un apel la unitate pentru depăşirea momentului actual.

"Curajul lor înseamnă ca azi să continuăm să luptăm pentru ceea ce este corect! Să luptăm pentru ca naţiunea noastră să treacă mai repede peste aceste momente dificile! Ca români, suntem chemaţi să ne apărăm, cu toţii, ţara din nou! Împreună, să ne apărăm ţara de un duşman invizibil, cu care s-au luptat prea puţin şi prea haotic până acum. Cu toţii, putem îndrepta naţiunea noastră în direcţia cea bună! Ştim cum. Avem soluţiile! Şi avem şi dorinţa de a ne uni din nou în jurul unui singur scop. Împreună, putem să ne salvăm ca o naţiune puternică!", se mai arată în mesaj.

Victor Ponta: Țară, patrie, acasă nu este decât acolo unde ești cu ai tăi

 

Președintele Pro România, Victor Ponta, a scris, pe Facebook, că anul acesta ne-a învățat lecția lui “acasă” și că misiunea noastră ca și popor este să respectăm țara care ni s-a dat și să o facem mai bună.

"În anul acesta greu istoria ne-a învățat lecția lui “acasă”. Pentru sute de mii de români care-și făcuseră o viață în afara României, “acasă” a devenit “înapoi în Romania”. Pentru milioanele de români care trăiau între granițele geografice ale Romaniei, “acasă” a devenit locul în care au fost nevoiți să se reinventeze și să încerce să trăiască o viață demnă indiferent de cât de greu ne este acum. Povestea acestor granițe geografice s-a scris în urma cu mai mult de 100 de ani. Astăzi, dincolo de patriotismul, de limba, de cultura, avem cu toții nevoie de un loc căruia să simțim că îi aparținem. Țară, patrie, acasă nu este decât acolo unde ești cu ai tăi, unde simți că ai un loc al tău, unde te simți în siguranță. Misiunea noastră că și popor este să respectam țara care ni s-a dat și să o facem mai buna, să cream modele pentru copiii noștri și să le arătam ce înseamnă să fii român. La mulți ani, România! La mulți ani, români! Oriunde sunteți voi!", a scris Ponta.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
FOTO și VIDEO. Parada de 1 Decembrie 2020. Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei României
FOTO și VIDEO. Parada de 1 Decembrie 2020. Mesajul lui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei României

Ziua Națională a României a fost marcată simbolic prin ceremonii restrânse, la care publicul nu a avut acces.

Cum a fost afectată Marea Unire de la 1 decembrie 1918 de epidemia de gripă spaniolă
Cum a fost afectată Marea Unire de la 1 decembrie 1918 de epidemia de gripă spaniolă

Ziua Naţională a României este sărbătorită, în fiecare an, începând din 1990, la data de 1 Decembrie. Adunarea Naţională de la Alba Iulia adopta, la 1 decembrie 1918, rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.

Mesajul lui Ludovic Orban de 1 decembrie: „Ziua Naţională o sărbătorim atipic anul acesta”
Mesajul lui Ludovic Orban de 1 decembrie: „Ziua Naţională o sărbătorim atipic anul acesta”

Premierul Ludovic Orban afirmă, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Naţionale, că lipsa evenimentelor tradiționale de 1 decembrie este un bun prilej să reflectăm asupra exemplelor de unitate din istoria noastră.

1 decembrie, Ziua Națională a României. Cum a fost înfăptuită Marea Unire de la 1918
1 decembrie, Ziua Națională a României. Cum a fost înfăptuită Marea Unire de la 1918

Ziua Naţională a României este sărbătorită, în fiecare an, începând din 1990, la data de 1 Decembrie.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.