Cioloș a anunțat planul prin care noul partid PLUS va încerca să blocheze OUG pe amnistie

Ultima actualizare: 18-12-2018 14:39

Fostul premier Dacian Cioloş a anunțat marți modalitatea prin care Partidul Libertăţii, Unităţii şi Solidarităţii (PLUS) va încerca să blocheze emiterea unei eventuale ordonanțe de urgență a Guvernului referitoare la amnistie și grațiere.

Declarațiile au transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

Astfel, Cioloș a precizat că PLUS va depune la Curtea de Apel o cerere de suspendare a oricărui act administrativ care ar putea fi elaborat la nivelul Guvernului în vederea modificării Codului penal şi a Codului de procedură penală şi a adoptării unor reglementări referitoare la amnistie şi graţiere.

”Legea prevede că atâta timp cât în Parlament sunt în proces de modificare, Guvernul nu poate emite OUG pe acea lege. Și atunci, Curtea de Apel ar putea lua o astfel de decizie.” - a spus fostul premier.

Sinteza declarațiilor:

- Mai sunt câteva județe unde avem nevoie să mai strângem câteva sute de semnături pentru a îndeplini baremul minim de 5000 de semnături, pentru inițiativa ”Fără penali”.

- Considerăm că o OUG pe amnistie și grațiere poate să fie foarte nocivă statului de drept din România. O astfel de ordonanță ar însemna să eliberezi oameni care au greșit.

- Pentru a evita o astfel de ordonanță, dincolo de ceea ce poate să facă președintele sau Parlamentul, și anume Curtea de Apel să suspende actele administrative. Legea prevede că atâta timp cât în Parlament sunt în proces de modificare, Guvernul nu poate emite OUG pe acea lege. Și atunci, Curtea de Apel ar putea lua o astfel de decizie.

- E o decizie pe care o salut, aceea că președintele își folosește toate prerogativele constituționale. Am văzut sondaje de opinie care arată că peste 80 % din populația României se declară împotriva unei astfel de OUG de amnistie.

- Cred că e momentul să ne gândim serios și la utilizarea unei astfel de opțiuni (un referendum pe tema justiției, n.red.)

- Nu ne putem gândi la dezvoltare economic atâta timp cât nu avem o justiție puternică.

- Domnul Dragnea are impresia că printr-un discurs naționalist populist o să incite mai mulți români. Eu cred că domnul Dragnea face un pariu greșit și este de datoria noastră să-i explicăm că a fi român este perfect compatibil cu a fi european.

Dacian Cioloş a anunţat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, lansarea partidului PLUS.

El a precizat că, din martie 2018 a fost depusă cererea pentru înregistrarea Partidului Mişcarea România Împreună, dar aceasta a întârziat foarte mult, demersul fiind contestat.

De asemenea, Cioloș a anunțat că noul partid împărtăşeşte aceleaşi valori ca Mişcarea România Împreună.

"Vrem, deci, să construim o Românie care să fie pe plus. Este un partid care împărtăşeşte exact aceleaşi valori şi principii şi acelaşi concept despre România pe care noi l-am construit în ceea ce am fi vrut să fie Mişcarea România Împreună", a menţionat Cioloş.

Mişcarea România Împreună ar urma să fie retrasă de la înregistrarea ca partid politic.

"În zilele următoare, cu alţi opt fondatori ai Mişcării România Împreună vom cere Tribunalului din Bucureşti retragerea dosarului de înregistrare a Mişcării România Împreună şi de marţi încolo vom şi noi înscrişi în acest partid, partidul PLUS. Acesta va fi partidul cu care vom merge înainte împreună", a conchis Dacian Cioloş.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO