Şedinţă internă în PNL. Momentan, Florin Cîţu rămâne propunerea oficială de premier

15-12-2020 23:23


Liderii Partidului Național Liberal au avut o întâlnire internă marți seară, la ora 20:00, la sediul central, după ce printre liberali ar fi apărut nemulţumiri modul în care Ludovic Orban gestionează negocierile cu USR-PLUS şi UDMR.

UPDATE 23:00 Varianta de premier a PNL în persoana lui Florin Cîţu nu a fost retrasă şi nu s-a discutat ca acesta să se retragă, potrivit unor surse politice citate de Agerpres-.

Conform surselor citate, preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, în cadrul întâlnirii de marţi cu liderii USR-PLUS, a prezentat o "variantă flexibilă pentru reluarea negocierilor pentru coaliţia de guvernare, respectiv aplicarea sistemului D'Hondt de 'trageri', în care PNL este cel care face prima opţiune". Aceleaşi surse susţin că în discuţiile de sâmbătă şi de duminică liderii USR-PLUS au enunţat explicit varianta preluării de către Ludovic Orban a funcţiei de premier, iar UDMR şi-a exprimat acordul de principiu.

"Practic, în urma discuţiilor de astăzi USR-PLUS trebuie să-şi exprime acordul cu formula propusă chiar de USR-PLUS, respectiv ceea ce a propus iniţial în discuţiile din week-end. Aplicând această soluţie, PNL va putea desemna premierul şi va avea a doua opţiune pentru conducerea celor Camere ale Parlamentului. Decizia asupra persoanelor care ocupă aceste poziţii aparţine PNL. Această formulă nu este supusă altor negocieri şi este condiţia pentru continuarea discuţiilor pe celelalte paliere", afirmă sursele citate.

Sursele menţionate arată că Ludovic Orban l-a propus pe Florin Cîţu pentru funcţia de premier din partea PNL.

"Varianta de premier în persoana lui Florin Cîţu nu a fost retrasă şi nu s-a discutat ca Florin Cîţu să se retragă", mai susţin sursele.

UPDATE 22:00: Şedinţa de la PNL s-a încheiat în jurul orei 22.00. Mai mulţi dintre lideri au spus, la ieşire, că nu s-a ajuns la nicio concluzie. Momentan, Florin Cîţu rămâne, oficial, propunerea de premier a liberalilor, lucru pe care l-a şi confirmat în această seară. Surse din interiorul conducerii liberale afirmă că acum se aşteaptă o decizie a USR-PLUS privind acceptarea variantei Orban - premier.

La întâlnire a participat și Ludovic Orban, care ar fi propus liderilor USR și UDMR să revină în funcția de prim-ministru, conform unor surse politice. Surse din partid afirmă că liberalii sunt nemulțumiți de atitudinea lui Orban - atât de faptul că a demisionat, provocâmd actuala criză politică, cât şi de modul în care negociază.

Ei îi reproşează faptul că nu au fost consultaţi atunci când Orban le-a propus liderilor USR şi UDMR să revină în fruntea Guvernului.

Reacțiile USR au fost foarte vehemente. Întrebat dacă are susținerea președintelui, Orban ar fi spus ca președintele știe de intenția sa și că nu a spus „nici da, nici ba”.

„Putem face un guvern cu PNL și cu premier Florin Cîțu sau Dacian Cioloș, dacă liberalii acceptă, dar nu cu Orban”, au declarat surse politice din USR.


VIDEO PROTVPLUS.RO