USR acuză PSD că ”blochează, din nou, eliminarea pensiilor speciale ale primarilor”

15-12-2020 15:37


sigla PSD

USR-PLUS acuză PSD că ”blochează, din nou, eliminarea pensiilor speciale ale primarilor”.

 

Prin absența deputaților PSD de la ședința Comisiei pentru administrație, USR-PLUS susține că proiectul de abrogare a pensiilor speciale pentru actualii și foștii aleși locali nu a primit nici marți raport.

Astfel, proiectul nu a putut fi dezbătut și votat în ședința plenului Camerei Deputaților, ultima din actuala legislatură.

În această situație, aleșii locali ar urma să primească pensii speciale de la data de 1 ianuarie 2021.

USR PLUS afirmă că ”devine obligatoriu ca printre primele măsuri ale noului Guvern să se numere emiterea unei ordonanțe de urgență de abrogare a acestor pensii speciale”.

Pensiile speciale pentru foștii și actualii primari, șefi de consilii județene și adjuncții lor - calculate în funcție de numărul de mandate avute și de actualele indemnizații, în unele cazuri de peste 15.000 de lei pe lună - au fost stabilite prin Codul administrativ adoptat, prin ordonanță de urgență, de Guvernul Dăncilă.

Ca urmare a unui amendament depus de USR la Legea bugetului de stat pe anul 2020, a fost prorogat termenul de acordare a acestora până la 1 ianuarie 2021. Ulterior, USR a depus proiect de lege de modificare a Codului administrativ în sensul abrogării acestor pensii speciale.

”Acest proiect de lege nu a fost însă adoptat până acum deoarece, în mod sistematic, deputații PSD au sabotat ședințele Comisiei pentru administrație, având tot interesul ca proiectul USR să nu intre în vigoare și, ca atare, zeci de mii de foști și actuali primari și șefi de CJ-uri, precum și adjuncții lor, să îngroașe de la 1 ianuarie 2021 rândurile pensionarilor speciali.
Alianța USR PLUS nu va permite, însă, acest lucru! Dacă proiectul nostru de lege nu va fi adoptat în timp util de noul Parlament, printre primele măsuri ale noului Guvern se va număra emiterea unei ordonanțe de urgență de abrogare a pensiilor speciale ale aleșilor locali.
” - se mai arată în comunicatul USR-PLUS.

La începutul acestui an, Curtea Constituțională a respins sesizarea făcută de Avocatul Poporului, care a contestat prevederile Codului administrativ, adică actul dat de Viorica Dăncilă, prin care au fost introduse inclusiv pensiile speciale pentru primari și președinți de consilii județene.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO