Președintele Klaus Iohannis este în Kenya: ”Avem teme de interes comun şi poziţii similare faţă de provocările globale”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis efectuează, începând de marţi până pe 23 noiembrie, un turneu în state africane: vizite de stat în Kenya, Tanzania şi Republica Cabo Verde (Republica Capului Verde), precum şi o vizită oficială în Senegal.

Kenya este unul dintre partenerii tradiţionali ai României în Africa de Est, a afirmat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, la finalul întrevederii avute la Nairobi cu omologul său kenyan, William Ruto.

Şeful statului a declarat că vizita sa în Kenya are loc într-un "context foarte special", după adoptarea în premieră în România a Strategiei Naţionale pentru Africa, şi face parte din eforturile de "redinamizare" a relaţiilor cu ţările de pe acest continent.

"România şi Kenya au o relaţie îndelungată, caracterizată prin respect reciproc", a arătat Iohannis, care a apreciat că această ţară este "un exemplu de stabilitate politică şi de tranziţie democratică în Africa de Est".

Potrivit preşedintelui, Kenya este, totodată, un hub economic, financiar, de transport şi dezvoltare durabilă pentru întreaga regiune.

"Consultările noastre de astăzi au reconfirmat că avem teme de interes comun şi poziţii similare faţă de provocările globale actuale. Astfel, am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât şi pentru Kenya: protecţia mediului şi combaterea schimbărilor climatice, protecţie civilă, educaţie, digitalizare, energie verde. Mi-am exprimat aprecierea pentru rolul de lider asumat de preşedintele Ruto şi Kenya în gestionarea eficientă şi combaterea schimbărilor climatice şi am convenit ca administraţiile noastre să coopereze mai strâns în acest domeniu", a completat Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Şeful statului a menţionat că a identificat "un potenţial major de cooperare între România şi Kenya în domenii precum biodiversitate şi păduri, digitalizare pentru dezvoltare durabilă, educaţie pentru mediu şi schimbări climatice, tranziţie energetică şi răspuns eficient la dezastre naturale şi insecuritate alimentară".

El a încurajat oamenii de afaceri din Kenya şi din România "să demareze proiecte comune, atât în plan bilateral, cât şi pe pieţe terţe, inclusiv în domenii legate de tranziţia digitală şi tranziţia verde".

Conform lui Iohannis, Kenya "poate conta pe România în ceea ce priveşte promovarea şi dezvoltarea relaţiilor cu Uniunea Europeană", temă abordată şi de preşedintele William Ruto în intervenţia sa.

"Instrumente precum Global Gateway şi iniţiativa Team Europe oferă oportunităţi concrete în acest sens. Voi încuraja instituţiile şi companiile româneşti să se implice suplimentar în implementarea lor, inclusiv cu implicarea Kenyei", a transmis preşedintele Iohannis.

El a vorbit şi despre evaluările României în privinţa războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv privind efectele acestuia asupra securităţii alimentare a statelor din Africa.

"Am prezentat şi contribuţia României la facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina - pentru a asigura securitatea alimentară globală. România a luat măsuri consistente şi a investit în infrastructură pentru a putea asigura, de la începutul războiului, tranzitul a peste 30 de milioane de tone de cereale din Ucraina către pieţele globale, inclusiv Africa, şi vom continua cu o capacitate crescută", a completat el.

Klaus Iohannis a evidenţiat că România susţine "eforturile pe care preşedintele Ruto le depune, în cooperare cu partenerii internaţionali, pentru găsirea celor mai bune soluţii la dosarele de criză din Africa".

Miercuri, el va inaugura o donaţie din Programul de asistenţă pentru dezvoltare al României pentru o unitate de învăţământ - Uthiru Girls High School.

În Republica Unită Tanzania, şeful statului va avea consultări politice cu preşedintele Samia Suluhu Hassan.

În cadrul vizitei de stat în Republica Cabo Verde, Iohannis va avea consultări cu preşedintele Jose Maria Neves.

Programul oficial va include, de asemenea, întrevederi cu preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul Jose Ulisses Correia e Silva şi cu primarul oraşului Praia, Francisco Avelino Carvalho.

Totodată, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu foştii studenţi din Cabo Verde care au învăţat în România.

În contextul vizitei oficiale în Republica Senegal, preşedintele Klaus Iohannis va avea consultări politice cu omologul Macky Sall.

Programul oficial al vizitei mai include, printre altele, participarea celor doi şefi de stat la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal, care va găzdui cele 34 de agenţii ale ONU prezente în această ţară. Preşedintele Iohannis va avea o întâlnire şi cu foşti studenţi senegalezi în România.

"Vizitele preşedintelui României în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani şi vizează relansarea relaţiilor României cu continentul african, atât în relaţia directă a ţării noastre cu statele africane, cât şi ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relaţiilor Uniunea Europeană - Africa în spiritul unui nou parteneriat. Astfel, aceste vizite urmăresc relansarea dialogului politic la nivel înalt cu statele menţionate şi redinamizarea relaţiilor economice şi sectoriale, urmărind deschiderea şi valorificarea de noi oportunităţi de colaborare în domenii de interes comun, inclusiv cele privind gestionarea provocărilor la nivel global", a informat, săptămâna trecută, Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.

Conform sursei citate, demersul preşedintelui Iohannis are loc într-un moment de aprofundare şi diversificare a relaţiilor cu partenerii africani, în contextul în care, în ultimul deceniu, continentul african, în ansamblul său, a căpătat un profil tot mai pronunţat pe plan internaţional.

"Noua statură internaţională a Africii este demonstrată inclusiv prin interesul tot mai pregnant al actorilor globali, coroborat cu o creştere a comerţului şi a investiţiilor, precum şi a colaborării în domenii precum dezvoltarea sau securitatea. În acest cadru, România are propria contribuţie semnificativă, distinctă, în implementarea Parteneriatului strategic euro-african, în spiritul unei cooperări pragmatice, oneste şi echilibrate între parteneri egali", a precizat Administraţia Prezidenţială.

Potrivit Preşedinţiei, "vizitele în Africa sunt cu atât mai importante în contextul în care România a adoptat recent Strategia Naţională pentru Africa, denumită 'România - Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare şi educaţie, un document-cadru de viziune', prin care ţara noastră îşi propune revigorarea relaţiilor cu Africa şi aducerea lor la un nivel superior, în acord cu interesele României şi cu importanţa în creştere a Africii pe plan internaţional".

"Tradiţia particulară a raporturilor româno-africane constituie un motiv solid pentru dinamizarea relaţiilor României cu Africa, pe baze noi, în acord cu statutul actual al ţării noastre. De asemenea, istoria recentă a României constituie un factor favorizant pentru reconectarea cu spaţiul african, inclusiv din perspectiva experienţei acumulate şi a lecţiilor învăţate în procesul de tranziţie către modernitate caracterizată de democraţie, economie de piaţă, stat de drept şi respectarea drepturilor omului. În plus, România are un profil tradiţional clar în raport cu Africa, în domeniul educaţiei, al păcii şi al securităţii, precum şi în cel al cooperării economice, cărora trebuie să li se acorde o atenţie sporită în continuare", a punctat Administraţia Prezidenţială.

Sursa citată a arătat că şeful statului va urmări, în dialogul cu înalţii demnitari din ţările vizitate, identificarea măsurilor pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale şi creşterea schimburilor economice, impulsionarea cooperării sectoriale în domenii de interes comun, precum agricultură şi siguranţă alimentară, managementul situaţiilor de urgenţă, securitate cibernetică, infrastructură digitală, consolidarea profilului României de furnizor de educaţie şi formare, pornind de la tradiţia cooperării în acest domeniu cu statele africane, stimularea continuării cooperării în formate multilaterale şi internaţionale.

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
PSD-PNL va mări pedepsele pentru infracțiunile economico-financiare: ”În domeniul TVA vor fi foarte dure, pe model UE”
PSD-PNL va mări pedepsele pentru infracțiunile economico-financiare: ”În domeniul TVA vor fi foarte dure, pe model UE”

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a anunțat că Guvernul PSD-PNL vrea să mărească pedepsele pentru infracțiunile economico-financiare, astfel încât acestea să ajungă la nivelul celor din țările Uniunii Europene.

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleşa, ales în 2020 din partea USR, se înscrie în PNL: Mă întorc la rădăcini, la matcă
Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleşa, ales în 2020 din partea USR, se înscrie în PNL: Mă întorc la rădăcini, la matcă

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, a anunţat, luni, că se înscrie în PNL, el afirmând că acest gest nu este traseism politic, ci întoarce la originile sale politice. Pleşa a fost ales primar în 2020, din partea USR.

Ciolacu, despre Schengen: Am declanşat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas s-a făcut
Ciolacu, despre Schengen: Am declanşat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas s-a făcut

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, despre Schengen, că se bucură că au declanşat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată.

Recomandări
Condițiile Austriei pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea României în Schengen.
Condițiile Austriei pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea României în Schengen. "Mingea este în terenul CE"

Vești importante pentru România. Austria a anunțatat ce condiții are pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea țării noastre în Schengen. "Mingea este în terenul Comisiei Europene", au spus austriecii. 

 

Ministerele care primesc în plus bani de la buget în 2024. De unde se ia, unde se dă
Ministerele care primesc în plus bani de la buget în 2024. De unde se ia, unde se dă

Bani în plus la bugetul pe 2024 vor primi mai multe ministere, în timp ce sume importante se vor tăia de la altele. Marcel Ciolacu se angajează să țină deficitul bugetar sub 5%, mai puțin cu jumătate de punct procentual față de acest an.

Patru țări UE au transmis președintelui Consiliului să ceară încetarea focului în Gaza. „Este timpul ca UE să acționeze”
Patru țări UE au transmis președintelui Consiliului să ceară încetarea focului în Gaza. „Este timpul ca UE să acționeze”

Primii miniștri ai Spaniei, Belgiei, Irlandei și Maltei au cerut președintelui Consiliului European Charles Michel să aibă o „dezbatere serioasă” în această săptămână despre conflictul Israel-Hamas din Gaza, potrivit unei scrisori văzute de POLITICO.