Iohannis: ”Dăncilă încalcă flagrant Constituția și afectează grav credibilitatea României”

Ultima actualizare: 02-10-2019 15:16
klaus iohannis
Pro TV

Continuă războiul între palatele Cotroceni și Victoria. De această dată, președintele Klaus Iohannis este cel care o acuză pe Viorica Dăncilă de faptul că încalcă ”flagrant” Constituția.

Șeful statului spune că Dăncilă ”nu mai are ce căuta în fruntea Guvernului”, după ce a refuzat să participe la consultările privind desemnarea unei noi propuneri de ocupare a funcției de comisar european din partea României.

Iohannis afirmă că încăpățânarea lui Dăncilă ”riscă să producă daune semnificative României, inclusiv pierderea portofoliului de comisar european pe Transporturi de către țara noastră.”

Nici premierul nu s-a lăsat mai prejos și a transmis pe Facebook o replică, afirmând că, de fapt, Iohannis este cel care ”calcă în picioare legea fundamentală a țării refuzând să numească miniștrii interimari și ignorând cu bună știință chiar și decizia Curții Constituționale”.

Comunicatul integral al președintelui Klaus Iohannis:

 

”Doamna Viorica Dăncilă continuă să demonstreze tuturor că nu mai are ce căuta în fruntea Guvernului. Refuzul de a se consulta astăzi cu Președintele României pe o problemă care vizează reputația țării noastre este o încălcare flagrantă a Constituției.

Gestul premierului arată, totodată, diletantismul și o totală lipsă de responsabilitate politică. Încăpățânarea prim-ministrului de a-și susține prietenii politici pentru o funcție în Uniunea Europeană, în ciuda evidentelor probleme de integritate, a dus deja la un eșec uriaș și riscă să producă daune semnificative României, inclusiv pierderea portofoliului de comisar european pe Transporturi de către țara noastră.

Îi atrag atenția în mod public doamnei Dăncilă: încetați să mai riscați credibilitatea țării pentru interese meschine de partid! Guvernarea dumneavoastră a făcut deja mult prea mult rău României, opriți-vă! Nu mai faceți de rușine România cu toți oamenii neprofesioniști și cu probleme de integritate pe care insistați să îi nominalizați atât în Guvern, cât și în posturi importante din cadrul Uniunii Europene!

Îi cer din nou premierului să respecte Constituția și legile țării și să facă o nouă nominalizare pentru poziția de comisar european, doar în urma consultării cu Președintele României și după obținerea avizului Parlamentului.” - se arată în comunicatul semnat de președintele Klaus Iohannis.

Reacția premierului Viorica Dăncilă

 

”Culmea ipocriziei este să ne vorbească președintele Iohannis despre încălcarea Constituției. Același Klaus Iohannis care calcă în picioare legea fundamentală a țării refuzând să numească miniștrii interimari și ignorând cu bună știință chiar și decizia Curții Constituționale.

Cât despre propunerea de comisar european, domnul Dan Nica, îi reamintesc președintelui că a fost informat despre această nominalizare la momentul la care i-a fost transmis și numele Rovanei Plumb. Cel mai probabil, președintele a fost prins cu activitatea de campanie și a omis această informare.” - a scris președintele PSD pe Facebook.

Motivul de ceartă: propunerea de comisar european din partea României

 

După eşecul ruşinos al propunerii Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european, liderii PSD au avansat în marţi seară alte două nume: Dan Nica şi Gabriela Ciot.

Europarlamentarul Dan Nica este nouă propunere PSD, dar exista şi o rezervă - secretarul de stat de la ministerul de Externe, Gabriela Ciot. Oficialii europeni i-au atras atenţia premierului să se consulte şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă a anunţat însă noile nume şi după aceea a spus că îl va suna pe Klaus Iohannis.

Dan Nica a fost votat în unanimitate la CEX pentru funcţia de comisar european, argumentele liderilor PSD fiind că el era oricum alături de Rovana Plumb pe lista care a ajuns la Bruxelles.

Fost ministru, Dan Nica este europarlamentar PSD la al doilea mandat. Anterior, a fost ministru al comunicațiilor în Guvernele Ponta și Năstase și ministru de Interne în Guvernul Boc.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO