Basescu catre membrii PDL: Am premierul independent, dar nu vi-l spun

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Traian Basescu le-a spus liderilor filialelor PDL, la intalnirea de luni seara de la Vila Lac 1, ca are numele de premier independent, dar ca nu vrea sa il anunte, scrie "Gandul", citand surse participante la intalnire.

Presedintele Basescu i-a propus lui Isarescu sa preia sefia Guvernului

La intalnirea de la Vila Lac 1, premieul Emil Boc nu ar fi scos niciun cuvant, mai scrie cotidianul Gandul. Ar fi spus la un moment dat ca este dispus sa plece din sedinta, daca sefii de filiale sunt jenati de prezenta sa. "Stai, domn'e, aici, suntem suficient de barbati sa ne spunem adevarul in fata", i-ar fi raspuns vicele Florin Popescu, liderul de Dambovita.

Daca Boc ramane, Guvernul va fi remaniat

Surse din Partidul Democrat-Liberal au declarat pentru Mediafax ca, daca optiunea presedintelui Traian Basescu pentru un premier independent nu va fi acceptata, Emil Boc va fi mentinut la sefia Guvernului, insa Executivul va fi remaniat.

Citește și
Dan Pasat
Basescu: Dupa votul in cazul Pasat nu mai astept nimic de la PDL
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Sursele citate au declarat pentru Mediafax ca in favoarea unui premier tehnocrat s-au pronuntat Sulfina Barbu, Anca Boagiu si Roberta Anastase, in timp ce opozantii acestei idei l-au propus pe Vasile Blaga.

Conform surselor, Basescu ar fi replicat: "Nu o sa schimb un premier presedinte de partid cu un secretar general al partidului".

Traian Basescu, au mai declarat sursele, le-ar fi spus liderilor PDL ca un premier politic mai bun ca Emil Boc nu poate fi. Acesta este motivul pentru care presedintele prefera un tehnocrat.

Se pare ca marti, la ora 14:00, Traian Basescu se va intalni cu parlamentarii PDL.

Emil Boc ar putea fi nevoit sa aleaga intre functia de premier si cea de presedinte al PDL

Presedintele s-a intalnit luni seara cu liderii de filiale judetene, carora le-ar fi spus ca il vede in continuare lider de partid pe Emil Boc.

Insa pentru functia de premier ar opta pentru un independent. Jurnalistii de la Gandul scriu ca Basescu i-ar fi propus deja guvernatorului Mugur Isarescu sa preia guvernarea.

In schimb, tabara Blaga sustine ca Boc ar trebui sa ramana premier, iar presedinte al PDL sa fie Vasile Blaga. Balanta pare sa incline in acest moment in favoarea celor care nu vad cu ochi buni un independent in fruntea Guvernului, pentru ca ar fi mai vulnerabil in Parlament.

Presedintele Traian Basescu a amintit si numele reprezentantului Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, pentru functia de premier. Un alt nume invocat este cel al lui Calin Georgescu, expert in dezvoltare durabila.

Potrivit unor surse din PDL, Traian Basescu a avut, duminica, o prima intalnire cu lideri ai PDL la Vila Lac 1, unde ar fi discutat pe tema inlocuirii premierului. Discutiile au continuat luni dupa-amiaza, iar in cursul serii ar putea avea loc o noua intalnire.

Sursele mentionate de Mediafax sustin ca participantii au primit interdictie de a dezvalui subiectele discutate.

"Se cauta un premier. Independent", a spus un lider PDL.

Conform acelorasi surse, la intalnirile precedente dintre seful statului si liderii de organizatii s-a discutat si posibilitatea ca functia de prim-ministru sa fie rupta de cea de presedinte al partidului.

In acest caz, potrivit surselor citate, Emil Boc ar urma sa renunte la sefia Executivului si sa candideze inca o data la presedintia partidului.

Pe de alta parte, cei din tabara Vasile Blaga agreeaza ideea separarii celor doua functii, tocmai pentru ca Boc sa ramana premier, iar la sefia PDL sa vina Blaga.

Desi nu si-a anuntat oficial candidatura, Vasile Blaga beneficiaza de sprijinul a mai mult de jumatate din organizatii. De cealalta parte ii gasim pe asa-zisii reformisti, apropiati ai sefului statului.

In aceste conditii, presedintele Traian Basescu s-ar fi intalnit duminica seara, dar si luni, cu sefii de filiale ai PDL. Potrivit unor surse, seful statului a incercat, intre altele, sa-i convinga de faptul ca din echipa de conducere a partidului trebuie sa faca parte si nume noi.

Conform surselor citate, este posibil ca alegerile privind noua conducere a partidului, programate pentru luna mai, sa fie devansate, eventual sa fie organizate peste o luna.

De asemenea, la aceste intalniri, mai multi parlamentari s-au aratat nemultumiti de faptul ca nu sunt informati in legatura cu aceste intalniri si ca afla din presa despre strategia partidului.

Alineatul 2 al Articolului 107 din Constitutie prevede ca "presedintele Romaniei nu il poate revoca pe primul-ministru".

Si liderul PDL Vasile Blaga a declarat ca pentru a cauta inlocuitor pentru Emil Boc la sefia Guvernului este nevoie ca acesta sa demsioneze, fostul ministru de Interne precizand ca acest lucru nu s-a intamplat.

Mai castiga Emil Boc un mandat? Noua conducere a PDL va fi aleasa pe 14 mai

Blaga, intrebat daca va candida la presedintia PDL: Toate la timpul lor

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Baconschi:
Baconschi: "Cred ca ar trebui sa fiu unul dintre prim-vicepresedintii PDL"

Teodor Baconschi nu are vechimea necesara in partid, pentru a candida la o functie inalta in PDL, conform statutului. Cu toate acestea, el crede ca ar trebui sa fie unul dintre prim-vicepresedintii echipei nationale de conducere a PDL.

Basescu: Dupa votul in cazul Pasat nu mai astept nimic de la PDL
Basescu: Dupa votul in cazul Pasat nu mai astept nimic de la PDL

Basescu a declarat ca dupa votul negativ dat in cazul deputatului Pasat, nu mai asteapta nimic de la coalitia de guvernare, iar dupa inceputul de campanie interna din PDL a constatat ca unii lideri au, ca oameni politici, "o dimensiune mica".

Mai castiga Emil Boc un mandat? Noua conducere a PDL va fi aleasa pe 14 mai
Mai castiga Emil Boc un mandat? Noua conducere a PDL va fi aleasa pe 14 mai

Vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, a anuntat astazi ca pe 14 mai va avea loc sedinta Conventiei Nationale a partidului, in care va fi aleasa noua conducere a democrat-liberalilor.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.