Viorica Dăncilă a demisionat. Ciolacu devine președinte interimar al PSD. Primele declarații

×
Codul embed a fost copiat

Viorica Dăncilă a demisionat! Fifor, Oprișan, Vasilescu demisionează și ei. Comitetul Executiv al PSD s-a reunit marţi într-o şedinţă în care era aşteptată demisia liderului partidului Viorica Dăncilă, ca urmare a rezultatului slab obținut la alegeri.

Desfășurarea evenimentelor de marți:

UPDATE 12:20 Marcel Ciolacu: „Nu a fost preluată această conducere prin forță. A fost un gest de normalitate a doamnei Dăncilă, după ce ne-a ascultat pe toți, nu i-a cerut nimeni să își dea demisia.”

Vezi aici declarațiile complete ale lui Marcel Ciolacu.

Viorica Dănciă: „Eu mi-am depus demisia. Este un act unilateral. Din păcate nu poți să faci foarte multe în cinci luni de zile. Poate dacă aș fi avut mai mult timp, lucrurile ar fi stat altfel.”

Citește și
dacian ciolos
Cioloș: USR-PLUS să înceapă ”rapid” discuțiile cu PNL pentru alegeri anticipate
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Vezi aici declarațiile complete ale Vioricăi Dăncilă.

UPDATE 12:10 Declarațiile Vioricăi Dăncilă:

„A fost un CEX îndelungat, în care fiecare coleg și-a spus opinia despre rezultatele la prezidențiale. Am înteles opinia colegilor mei, că se dorește o resetare a partidului, că trebuie cineva să își asume acest rezultat.

Consider că a trebuit să îmi dau demisia din fruntea PSD.

Am făcut tot ce mi-a stat în putință să obțin un rezultat bun, dar acum înteleg că se dorește o resetare, o nouă echipă care să preia conducerea partidului, cu o altă viziune, alt program.”

Dăncilă va reveni la conducerea organizaţiei de femei.

UPDATE 23:55 Viorica Dăncilă a demisionat din fruntea PSD. De asemenea, secretarul general al PSD a demisionat și el.

Conform statutului, Orlando Teodorovici ar fi fost cel care ar fi preluat șefia interimară a PSD. Cu toate acestea, din cauza numărului mare de demisii, Biroul Politic Național al PSD s-a dizolvat, iar Ciolacu a preluat șefia interimară a partidului.

Paul Stănescu a fost numit secretar general al partidului, iar peste o lună și jumătate va fi organizat un congres PSD.

UPDATE 22:40 Mihai Fifor a demisionat din funcția de secretar general al partidului.

UPDATE 21:00 Lia Olguța Vasilescu și Claudiu Manda au demisionat din funcțiile de vicepreședinte și au cerut demisia lui Dăncilă. Olguța Vasilescu a fost șefa de campanie a Viorăcăi Dăncilă. Au mai demisionat din funcție Dragoș Benea și Dan Nica. Olguța Vasilescu i-ar fi cerut demisia Vioricăi Dăncilă.

Opt dintre cei 16 vicepreședinți au demisionat până în prezent.

Discuții aprinse ar fi și între Marian Oprișan și Gabriela Firea. Acesta îi reproșează primarului General al Capitalei că a pierdut tot Bucureștiul, deși are toți primarii de sector.

UPDATE 19:40 Gabriel Zetea și Roxana Mînzatu și-au dat, la rândul lor, demisia din funcțiile de vicepreședinte al PSD.

UPDATE 19:25 În cadrul CEX, Dăncilă a luat prima cuvântul și le-a cerut colegilor să spună ce vor.

Marian Oprișan a zis apoi că el își dă demisia din funcția de vicepreședinte al PSD și a solicitat, totodată, demisia ăntregii conduceri a partidului.

UPDATE 19:00 La începutul şedinţei, care durează de aproape patru ore, Marian Oprişan a cerut plecarea din sala de şedinţă a celor fără drept de vot în Comitetul Executiv, printre aceştia fiind şi Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD.

UPDATE 18:45 Carmen Dan a anunțat că își dă demisia din vuncția de vicepreședinte al PSD.

UPDATE 18:41 Gabriela Firea: „Trebuie să rămânem uniți și să ne reformăm, așa cum ne cer atât votanții noștri, cât și cei care ne-au dezamăgit. Trebuie să aducem oameni tineri lângă noi, oameni de valoare, să reconstruim partidul, să nu ne sfâșiem, să dăm mesaje pozitive.”

UPDATE 18:36 Preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a declarat, la intrarea în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că nu îşi va da demisia din funcţia deţinută în partid şi că este nevoie de un congres care ar trebui făcut cât mai repede, ”dar ţinând cont de nişte fapte care trebuie parcurse”, transmite news.ro.

Întrebat de jurnalişti dacă Viorica Dăncilă va demisiona din funcţia de preşedinte al PSD, Eugen Teodorovici a declarat că ”este preşedinte, ştie ce are de făcut”.

În privinţa propriei demisii, Teodorovici a spus că nu şi-o va înainta.

”Am spus că nu îmi dau demisia. Sunt votat de un număr important de colegi şi cred că ar fi lipsă de respect pentru acest vot. Eu niciodată nu am cedat în competiţii şi cred că este statutar şi este un respect faţă de noi, de colegi, că am respectat ceea ce am votat în Congres, adică statutul”, a spus Teodorovici.

UPDATE 18:30 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a spus, marţi, înaintea şedinţei Comitetului Executiv al PSD, că ”demisia este un act unilateral”, după ce luni s-a vehiculat că ar fi convins-o pe Viorica Dăncilă să demisioneze.

Marcel Ciolacu a evitat să facă declaraţii cu privire la ceea ce ar trebui să se întâmple în PSD după eşecul de la alegerile prezidenţiale, el spunând că nu nu poate cere ”demisia cuiva”.

„Nu comentez ce spun colegii mei. Demisia este un act unilateral. Eu nu sunt în măsură să iau. (...) Nu pot cere demisia cuiva”, a afirmat Ciolacu.

Întrebat de ce s-a răzgândit Viorica Dăncilă în condiţiile în care i-a transmis că îşi va depune mandatul Ciolacu a răspuns: „Nu cunosc”.

UPDATE 18:10 Liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, consideră că ar fi „foarte binevenit” un Congres al PSD, că acesta ar trebui să fie convocat cât mai repede, eventual înainte de Crăciun, iar discuţiile trebuie să fie despre proiect nu despre oameni.

„Ăsta nu e momentul să vorbim de oameni, e momentul să vorbim de proiecte, să lăsăm mărunţişurile şi interesele mici, personale spune Bădălău.

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu spune că Viorica Dăncilă şi-a făcut datoria pe deplin în calitate de candidat la alegerile prezidenţiale şi a făcut tot ce este omeneşte posibil în cursa electorală pentru a obţine cel mai mare scor, într-o perioadă nu foarte bună în PSD.

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, spune că nu cere "nimănui demisia" întrucât acesta este un act unilateral, că este nevoie de un consens în PSD şi că partidul are nevoie de un Congres.

UPDATE: Potrivit unor surse din PSD, Viorica Dăncilă nu se mai retrage de la conducerea partidului. A sunat personal colegii din CEx ca să îi anunțe de această decizie.

Cei care ar fi convins-o să renunțe la demisie ar fi Orlando Teodorovici, Gabriel Oprea și Codrin Ștefănescu. Ei susțin că Dăncilă ar trebui să rămână în funcție până în februarie, când se va propune să aibă loc un congres PSD.

Dăncilă ar urma să preia funcţia de preşedinte interimar - până la organizarea unui congres al partidului.

Dăncilă: Eu ştiu că mulţi vor să plec eu, dar de data aceasta nu am să fac acest lucru

 

Ședința CEX vine după ce candidatul PSD, Viorica Dăncilă, a pierdut alegerile în faţa candidatului PNL, actualul preşedinte, Klaus Iohannis. Dăncilă, a anunţat încă de duminică seară că va fi făcută o analiză a rezultatului obţinut în turul doi al alegerilor prezidenţiale în cadrul Comitetului Executiv Naţional al partidului, menţionând că deşi unii îi cer demisia, nu va face acest gest.

„Eu ştiu că mulţi vor să plec eu, dar de data aceasta nu am să fac acest lucru, pentru că eu consider că partidul este mai important şi consolidarea noastră pentru alegerile locale şi parlamentare mult mai importantă decât lupta politică din interiorul partidului", a susţinut Dăncilă, potrivit Agerpres.

Totodată, duminică seară, după aflarea primelor rezultate ale prezidenţialelor, Firea a afirmat că partidul nu are nevoie neapărat de o nouă conducere, ci de o nouă viziune.

Întrebată dacă PSD are nevoie de o nouă conducere, ea a spus: "Nu neapărat de o nouă conducere, pentru că avem o conducere statutar aleasă în urma unui congres, avem nevoie de o nouă viziune, de îndreptarea greşelilor şi erorilor pe care le-am făcut noi toţi. Trebuie să ne adunăm, să spunem sincer ce gândim, atunci când un coleg de-al nostru are o idee poate mai revoluţionară să nu-l mai înăbuşim, cum au fost CEx-uri în care mai veneam câţiva dintre noi să facem anumite propuneri de îmbunătăţire a activităţii partidului şi eram izolaţi sau daţi afară".

Preşedintele PSD Buzău, Marcel Ciolacu, a susţinut că partidul are nevoie de "un nou început", după "un rezultat dezastruos" la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

„Rezultatele ne arată (...) că în turul II al alegerilor prezidenţiale PSD a luat cel mai mic număr de voturi din istorie. (...) Să fim cinstiţi: este un rezultat dezastruos, care vine după un rezultat la fel de prost la europarlamentare. Şi atunci, şi acum, s-au făcut doar analize judeţene, nimic la nivel naţional. Acum cred că e timpul să vedem unde am greşit cu adevărat la nivel central, să judecăm raţional şi apoi să trecem la fapte. PSD are nevoie de un nou început. Avem alegeri locale în şase luni. Acolo nu mai avem voie să pierdem!", a scris Ciolacu, luni, pe Facebook.

Şeful PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău, a afirmat, la rândul său, că este necesară o analiză serioasă în partid, cei care au condus campania electorală "să aibă bărbăţia să şi-o asume" şi a spus că "în politică există un singur act: demisia sau alegeri".

Potrivit unor surse politice, luni seară, aproximativ 35 de lideri ai organizaţiilor judeţene ale PSD reuniţi la o întâlnire informală convocată de liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu, au decis să solicite în cadrul CExN demisia conducerii partidului - preşedinte, preşedinte executiv, secretar general, vicepreşedinţi.

Conform surselor amintite, la întâlnire s-ar fi agreat ca în cazul în care Eugen Teodorovici, preşedintele executiv al PSD, şi Mihai Fifor - secretar general, vor refuza să demisioneze, să se ia calcul suspendarea celor doi din partid sau chiar excluderea. Până la organizarea unui congres, cel mai probabil în luna februarie, partidul au urma să aibă o conducere colectivă, susţin aceleaşi surse.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Liberalii au mizat pe un scor de peste 70%. Cum au sărbătorit victoria lui Iohannis
Liberalii au mizat pe un scor de peste 70%. Cum au sărbătorit victoria lui Iohannis

Singura preocupare a liberalilor în seara alegerilor a fost scorul pe care îl va obţine Klaus Iohannis. Liderii PNL au făcut chiar pariuri între ei, unii mizând pe un scor de peste 70%.

Cioloș: USR-PLUS să înceapă ”rapid” discuțiile cu PNL pentru alegeri anticipate
Cioloș: USR-PLUS să înceapă ”rapid” discuțiile cu PNL pentru alegeri anticipate

Președintele PLUS Dacian Cioloș a anunțat că Alianța USR PLUS trebuie să înceapă ”rapid” discuțiile cu PNL pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Europarlamentarul Rareș Bogdan: ”Vom avea alegeri anticipate, sunt convins de asta”
Europarlamentarul Rareș Bogdan: ”Vom avea alegeri anticipate, sunt convins de asta”

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan afirmă că în România vor avea loc alegeri parlamentare anticipate în următoarele 6 luni, aceasta fiind ”o strategie bine pusă la punct” a Partidului Național Liberal.

Rezultate BEC în timp real. Harta voturilor, pe județe
Rezultate BEC în timp real. Harta voturilor, pe județe

Klaus Iohannis a câştigat duminică, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Preşedintele ar fi obţinut peste 65% din voturi, după numărarea voturilor din 99,67% din secţiile de votare.

Profilul alegătorului din turul 2. CTP: ”Rușine pentru tinerii între 18 și 45 de ani”
Profilul alegătorului din turul 2. CTP: ”Rușine pentru tinerii între 18 și 45 de ani”

Profilul votanților la turul 2 al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, potrivit datelor furnizate de BEC, arată că cele mai multe voturi au venit din zona 45-64 de ani și peste 65 de ani.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.