Gafa pe contul de Facebook al premierului Victor Ponta. Mesaj "pentru toti crestinii", dar nu si pentru Klaus Iohannis

Ultima actualizare: 09-01-2015 07:01
Victor Ponta cu patriarhul Daniel, popi si o biblie

Un mesaj postat pe contul de Facebook al premierului Romaniei cu ocazia sarbatorii Botezului Domnului ar putea fi interpretat ca o aluzie la faptul ca presedintele Iohannis nu este ortodox.

In dimineata de 6 ianuarie, Victor Ponta – sau, mai degraba, echipa sa de comunicare – a postat pe contul de Facebook al premierului urmatorul mesaj:“Botezul Domnului - o sarbatoare foarte importanta pentru toti crestinii. Sper ca Boboteaza sa ne prevesteasca tuturor un an cat mai bun! O zi frumoasa tuturor!

 

 

 

Aparent, o postare perfect nevinovata, insa autorul ei, oricine ar fi el, a omis un mic detaliu: de fapt, Botezul Domnului este sarbatorit pe 6 ianuarie doar de ortodocsi si de Biserica Armeana. Catolicii, in schimb, nu au o zi fixa pentru sarbatoarea Botezului Domnului. Potrivit unei reguli stabilita in secolul trecut, acesta se sarbatoreste fie in prima duminica dupa 6 ianuarie (care este ziua Epifaniei, adica cea a „Aratarii Domnului"), fie in urmatoarea zi de luni, in tarile unde Epifania este tinuta pe 7 sau 8 ianuarie.

De asemenea, majoritatea confesiunilor evanghelice nu tin aceasta sarbatoare, cu exceptia anglicanilor si luteranilor. Luteranii – o biserica careia ii apartine si presedintele Klaus Iohannis - celebreaza Botezul Domnului in prima duminica dupa 6 ianuarie.

Citeste si: TRADITII SI OBICEIURI DE BOBOTEAZA. Fetele care isi pun busuioc sub perna isi viseaza alesul. Ce patesc daca pica pe gheata

Cat despre ziua de 6 ianuarie, Boboteaza, aceasta este o zi sfanta si pentru luterani, insa semnificatia ei difera fata de cea data de ortodocsi (si de autorul postarii de pe pagina de Facebook a premierului Ponta). Atat luteranii, cat si catolicii si anglicanii pun accentul mai degraba pe un alt eveniment din viata Mantuitorului: venirea regilor Magi cu daruri la pruncul Iisus, care este considerata prima manifestare a divinitatii sale – de aceea sarbatoarea estea cea a „Aratarii Domnului". In Spania si in alte tari iberice, in noaptea de 5 spre 6 ianuarie copii primesc cadouri tocmai a aminti de sosirea Magilor cu daruri.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO