Orban
Agerpres

Executivul va putea emite ordonanţe simple pe perioada vacanţei parlamentare

Executivul a adoptat, în şedinţa de vineri, un proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada viitoarei vacanţe parlamentare.

 

Astfel, Guvernul va putea să emită ordonanţe simple în domenii care nu fac obiectul legilor organice, în perioada cuprinsă între încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2019, şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2020, scrie News.ro.

Domeniile în care Executivul va putea emite ordonanţe simple sunt: finanţe publice, economie, energie şi mediu de afaceri, lucrări publice, dezvoltare şi administraţie, afaceri interne, transporturi, infrastructură şi comunicaţii, cultură, fonduri europene, sănătate.

În domeniul finanţelor publice, Guvernul a anunţat că are în vedere adoptarea unor ordonanţe care vizează: regimul insolvenţei pentru instituţiile de credit, datoria publică, Codul Fiscal, Codul de procedură fiscală, legislaţia în domeniul ajutorului de stat, cea privind plata defalcată a TVA, plata cotizaţiilor la organizaţiile internaţionale interguvernamentale la care România este parte, modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.114/2018.

Citește și
pachet pentrtu Ludovic Orban
PSD Cluj i-a trimis premierului Orban un pachet cu deodorant, conservă de peste și 100 de lei

În domeniul economiei şi energiei, Guvernul îşi propune modificarea legislaţiei privind activităţile nucleare, conversia în acţiuni a obligaţiilor fiscale ale unor operatori economici din industria de apărare, diminuarea arieratelor bugetare ale unor operatori economici din industria naţională de apărare; Legea privind eficienţa energetică, Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, Legea concurenţei, legislaţia privind gestionarea deşeurilor radioactive.

În domeniul lucrărilor publice, Executivul îşi propune să modifice legislaţia privind performanţa energetică a clădirilor, cea referitoare la organizarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor în anul 2021 şi a recensământului agricol în 2020; modificarea legislaţiei privind activitatea penitenciarelor, legislaţia privind scoaterea la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, legislaţia privind înfiinţarea Companiei Naţionale de Investiţii „C.N.I.” - S.A, legislaţia privind parteneriatul public-privat.

În domeniul afacerilor interne, Exectivul are în vedere modificarea legislaţiei privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, cea privind regimul paşapoartelor precum şi pe cea referitoare la circulaţia pe drumurile publice.

În domeniul transporturilor, Guvernul îşi propune să modifice legislaţia privind tarifele de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale, regimul drumurilor şi transportul naval, iar în domeniul culturii modificarea unor acte în vederea protejării patrimoniului cultural mobil, arheologic şi a monumentelor istorice, dar şi pentru buna funcţionare a instituţiilor publice de cultură.

În domeniul sănătăţii, modificările ar putea viza Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi reglementările privind medicamentele şi dispozitivele medicale.

Totodată, Executivul şi propune prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Proiectul de lege va fi transmis spre dezbatere şi adoptare Parlamentului.

Citeste și...
Guvernul își asumă răspunderea privind pensionarea magistraţilor:
Guvernul își asumă răspunderea privind pensionarea magistraţilor: "S-ar arunca în aer justiţia"

Guvernul va afla săptămâna viitoare dacă are sau nu susţinere în Parlament. Orban a anunţat că se prezintă în fata aleşilor pentru a-şi angaja răspunderea pe două pachete de legi cu prevederi despre care liberalii spun că trebuie urgent abrogate.

PSD Cluj i-a trimis premierului Orban un pachet cu deodorant, conservă de peste și 100 de lei
PSD Cluj i-a trimis premierului Orban un pachet cu deodorant, conservă de peste și 100 de lei

Organizația PSD Cluj a anunțat vineri că i-a trimis premierului Ludovic Orban un pachet cu alimente, produse cosmetice și bani, după ce șeful Executivului a anunțat că a trăit cu 3000 de lei pe lună înainte să ocupe această funcție.

Cine este ministrul
Cine este ministrul "Grindă", unul dintre cei mai bogați membri ai Cabinetului Orban

Avem guvernul cu cel mai sărac premier, de după Revoluţie. Miniştrii cabinetului Orban şi-au publicat declaraţiile de avere, iar şeful lor a mărturisit că până să preia executivul a trăit modest, chiar "auster", cu 3.000 de lei pe lună.

Ultimele Știri
Stare de urgență decretată în nordul Italiei. Cinci regiuni ale țării, grav afectate de secetă
Stare de urgență decretată în nordul Italiei. Cinci regiuni ale țării, grav afectate de secetă

Italia a declarat luni stare de urgenţă în cinci regiuni din nord şi a anunţat deblocarea unui fond de 36,5 milioane de euro pentru a face faţă secetei care a lovit câmpia fluviului Po de câteva săptămâni, scrie AFP, citată de Agerpres.

Tatăl Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie. „Singura ei bucurie erau călătoriile”
Tatăl Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie. „Singura ei bucurie erau călătoriile”

Autoritățile române au luat legătura cu familia româncei care a fost ucisă de un rechin, când făcea scufundări la mică adâncime în Egipt.

Robert E. Crimo III, în vârstă de 22 de ani, suspectul în cazul atacului din Chicago, a fost reținut de poliție
Robert E. Crimo III, în vârstă de 22 de ani, suspectul în cazul atacului din Chicago, a fost reținut de poliție

Poliţia l-a identificat şi reţinut pe Robert E. Crimo III, în vârstă de 22 de ani, ca suspect în cazul atacului de la parada din Highland Park dintr-o suburbie a orașului Chicago.