Salariile profesorilor marite cu 50%!

30-09-2008 00:00


In ciuda opozitiei Guvernului, deputatii au tinut-o pe-a lor si au marit salariile profesorilor cu 50%, fara sa precizeze insa si din ce surse.


Decizia, luata in unanimitate a fost salutata de sindicalistii din educatie. Care se intreaba insa ce se va intampla dupa alegeri si daca viitorul guvern va reusi sa faca rost de bani.

Salariile crescute ale profesorilor inseamna 1 miliard de euro in plus fata de ceea ce alocase deja guvernul pentru investitiile in educatie.

In felul acesta, alesii transforma majorarea de 9% promisa de executiv intr-una infima. La propunerea deputatului PSD Anghel Stanciu, s-a votat nominal ca sa se vada cine si cum voteaza. Ministrul educatiei, si el prezent in sala de plen, a votat tot pentru.

Sindicalistii sunt multumiti de votul in unanimitate de marti, considerand ca astfel va creste calitatea actului educational. Plini de respect, unii dintre sindicalisti au declarat ca vor face campanie pozitiva in scoli pentru deputatii care le-au adus mai multi bani la salarii.

Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca aceasta masura ar fi trebuit amanata pana dupa alegeri pentru ca noul guvern sa si-o asume. Salariile crescute ale profesorilor inseamna un miliard de euro in plus fata de ce alocase deja guvernul pentru investitiile in educatie.

Mai rar asa entuzisam in Parlamentul Romaniei. Desi luni ii intreba pe colegii sai deputati de unde vor lua banii pentru aceasta marire consistenta, ministrul educatiei s-a aratat pentru cresterea de 50% propusa de alesi.

Dupa ce au aplaudat rezultatul votului, alesii si-au asumat, pe rand, de fata cu sindicalistii din invatamant, meritele reusitei. Cu toate promisiunile alesilor, reprezentantii profesorilor nu s-au aratat atat de convinsi ca salariile, fie ele si majorate, le vor ajunge.

Daca legea privind majorarea salariilor profesorilor va fi promulgata de presedintele Traian Basescu, ar putea intra in vigoare din luna octombrie. Asta ar insemna ca, in noiembrie, un cadru didactic din mediul preuniversitar, aflat la inceputul carierei, ar trebui sa primeasca peste o mie de lei noi, iar un coleg de-al sau, cu vechime in munca, in jur de 2.400 de lei.

Si angajatilor din mediul universitar le vor creste veniturile. Un asistent va lua de la 800 de lei peste 1.100, in vreme ce un profesor universitar va ajunge de la aproximativ 5.300 de lei la peste 8.000 de lei.

VIDEO PROTVPLUS.RO