Deputat UDMR: Daca viitorul Guvern nu va lasa in pace UMF, maghiarii se vor solidariza

28-04-2012 15:15

Reprezentanti ai UDMR

Deputatul UDMR de Covasna Edler Andras considera ca, in cazul in care viitorul Guvern va initia anularea hotararii de Guvern privind infiintarea liniei maghiare la UMF din Targu Mures, maghiarii se vor solidariza si ar putea organiza proteste.

El a mai spus ca este ingrijorator faptul ca motiunea de cenzura in urma careia a fost demis Guvernul Ungureanu a vizat si infiintarea liniei de limba maghiara la UMF Targu Mures. "Ma ingrijoreaza acest fapt si sunt curios cum se va raporta la problema UMF viitorul Guvern. Am observat in ultimele luni ca USL a inceput o retorica nationalista si nu este exclus ca vor continua pe acest ton", a spus Edler.

Deputatul UDMR de Covasna este de parere ca, daca viitorul Guvern va dori anularea HG privind UMF, maghiarii se vor solidariza. "Daca nu vor lasa in pace UMF, in opinia mea, acest lucru va solidariza si va intari comunitatea maghiara. Atunci noi, maghiarii, ne vom trezi la realitate ca suntem putini si trebuie sa ne solidarizam pentru a obtine rezultate", a subliniat el.

Potrivit acestuia, daca Guvernul Ponta va avea o initiativa de anulare a HG privind infiintarea liniei de limba maghiara la UMF Targu Mures, se poate astepta chiar la proteste din partea comunitatii maghiare.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, vineri, dupa consultarile de la Cotroceni, ca HG privind infiintarea liniei de limba maghiara la UMF Targu Mures ramane in vigoare, desi motiunea de cenzura a trecut, iar formatiunea sa va milita in continuare pentru aplicarea acestui act normativ.

"HG se aplica. Motiunea era indreptata impotriva Guvernului. Daca imi permiteti, stiu mai bine, asa am citit eu motiunea si Constitutia. HG este in vigoare", a spus Kelemen, dupa ce a fost intrebat de jurnalisti daca aceasta prevedere mai este valabila pentru UDMR in urma motiunii de cenzura care a vizat si situatia de la UMF Targu Mures.

El a adaugat ca probabil viitorul guvern va avea o initiativa de anulare a acestei Hotarari adoptata de Guvernul Ungureanu, insa UDMR va milita pentru pastrarea si aplicarea ei.

"Daca cineva doreste anularea HG si va avea in Guvern o astfel de initiativa, probabil viitorul guvern, este treaba lor. Noi nu vom fi de acord si vom milita pentru respectarea si aplicarea legii. Vom fi foarte consecventi", a mai spus Kelemen, la iesirea de la consultarile cu seful statului de la Palatul Cotroceni.
 

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO