Victor Ponta: Ioan Mang nu mai este ministrul Educatiei. Liviu Pop va asigura interimatul

Ultima actualizare: 06-11-2012 01:46
Ioan Mang

Premierul Victor Ponta a anuntat ca Ioan Mang a solicitat sa fie eliberat din postul de ministru al Educatiei, cerere pe care a acceptat-o pentru a-i permite acestuia ca, fara presiunea portofoliului, sa "restabileasca adevarul" dupa acuzatiile de plagiat

Interimatul la conducerea ministerului va fi asigurat de catre ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, urmand ca in termenul legal de 45 zile sa fie nominalizat un alt ministru.

Ministrul interimar al Educatiei a scris gresit numele liceului la care preda de 7 ani

Ponta a precizat ca asigurarea interimatului de catre Liviu Pop a fost acceptata de presedintele Traian Basescu.

"Ioan Mang mi-a solicitat astazi sa isi inceteze activitatea ca ministru avand in vedere situatia in care a fost pus, acuzatii care mai de care venite intr-o sarabanda pe care o cunoastem, pornite si sustinute de catre cei din PDL si UDMR. Din punctul meu de vedere, Mang are in acest moment mainile dezlegate sa-si poata apara imaginea, prestigiul si munca de atatia ani si sunt absolut convins ca, in zilele urmatoare, fara a mai avea presiunea acestei functii care se dovedeste mult mai dificila decat am crezut vreodata, va restabili adevarul si ma va ajuta si pe mine, si probabil si pe dumneavoastra, sa intelegem exact ce s-a aflat in spatele acestor atacuri repetate asupra celor care au fost nominalizati pentru functia de ministru al Educatiei", a spus Ponta.

El a aratat ca a fost convins sa accepte demisia lui Mang dupa ce comisia de etica formata de fostul ministru de resort Daniel Funeriu a luat act de acuzatiile aduse ministrului in functie si, in loc sa stabileasca un termen de cateva zile pentru a verifica acuzatiile, a fixat ca termen de intalnire cu Mang data de 15 iunie.

"Pe 11 iunie incepe Bacalaureatul, deci Guvernul si ministrul in functie trebuia sa astepte sa tina scandalul o luna si, probabil, tinta adevarata este modul cum vom organiza Bacalaureatul si cum Guvernul gestioneaza imediat problemele intr-un sector fundamental. Vreau sa-i spun domnului Mang ca regret situatia in care l-am pus, se pare ca este un scaun electric la Ministerul Educatiei si trebuie sa vedem cine va dori sa se mai aseze pe el", a afirmat premierul.

El a aratat ca viitorul ministru al Educatiei va fi desemnat in urma unei "consultari cat mai largi", dar ca nu va accepta niciodata lectii de moralitate sau buna guvernare de la presedintele PDL, fostul premier Emil Boc, cel care dupa un an si jumatate "de la frauda din Parlament" o are mereu alaturi pe Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor.

"Cred ca un pic de bun simt din partea celui care ridica piatra ne foloseste tuturor. Este foarte important si cine lanseaza critici", a adaugat Ponta.

Ioan Mang a declarat, marti, la Palatul Victoria, ca a decis sa demisioneze de la conducerea Ministerului Educatiei deoarece acuzatiile formulate la adresa sa afectau imaginea Guvernului si a invatamantului, inclusiv pe plan extern.

El a aratat ca a tratat acuzatiile de plagiat drept un atac politic, motiv pentru care nu s-a gandit inca de la inceput sa demisioneze.

Ioan Mang a fost nominalizat pentru postul de ministru al Educatiei, dupa ce persoana propusa initial, Corina Dumitrescu, a fost retrasa de premierul Victor Ponta, in urma unor probleme legate de CV-ul acesteia.

La randul sau, Ioan Mang a fost acuzat de plagiat, liderul PDL, Emil Boc, prezentand, intr-o conferinta de presa, un articol al actualului ministru al Educatiei pe care acesta l-ar fi publicat in 2003 la Craiova si care, conform PDL, reprezinta "in integralitate o copie a unui alt articol stiintific al unor autori japonezi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO