Juncker, după întâlnirea cu Dăncilă: Mai există unele divergențe în ceea ce privește evoluția statului de drept

05-12-2018 07:07


Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit, la Bruxelles, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, şi cu membrii Colegiului Comisarilor.

La finalul întrevederilor, premierul Dăncilă şi preşedintele Comisiei Europene au susţinut o conferinţă de presă comună, care a fost LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.

"Intenția mea este că până în vara lui 2019 România să devină membru Schengen". Asta a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, într-o conferință comună cu premierul Viorica Dăncilă.

Luată la întrebări de jurnaliștii străini în legătură cu derapajele politicienilor români, semnalate în raportul MCV, Dăncilă a susținut că în România statul de drept este respectat, la fel și independența justiției. Însă șeful Comisiei a admis că mai sunt unele lucruri de corectat în aceste domenii.

România trebuie să preia de luna viitoare președinția Consiliului Uniunii Europene.

După o fotografie oficială, în timpul căreia șeful Comisiei Europene i-a sărutat mâna Vioricăi Dăncilă, au urmat întrebările tăioase ale jurnaliștilor.

Jurnalistă Euobserver: "Veți prelua președinția Uniunii într-o vreme în care Ungaria și Polonia se confruntă cu sancțiuni pentru că nu au respectat statul de drept. Credeți că Parlamentul European va avea încredere? Și-a exprimat îngrijorarea deja că România nu ar fi tocmai potrivită în această perioadă.”

Viorica Dăncilă, premierul României: "În România, statul de drept este respectat și se fac toate eforturilepentru independența justiției și respectarea statului de drept. Pe de altă parte, nu aș vrea să punem pe același palier Polonia, Ungaria, România. Nu văd o legătură între exercitarea președinției rotative de către România și acest lucru."

Șeful Comisiei Europene a dat de înțeles că în perioada în care deține președinția, România va trebui să își rezolve problemele semnalate de Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Jean Claude Junker, președintele Comisiei Europene: "Cu cât România își va îmbunătăți respectul pentru domnia legii și lupta împotriva corupției, cu atât îi va fi mai ușor să ducă această președinție"

Mult așteptata intrare în Schenghen a României ar putea să aibă loc până vara viitoare, potrivit lui Junker.

Jean Claude Junker, președintele Comisiei Europene: "Intenția mea e ca România să devină membru al Schengen. În ultimul raport am atras atenția asupra punctelor slabe, am lucrat pentru a îmbunătăți pregătirea României ... Nu aș dori să îmi închei mandatul înainte că România să devină membru Schengen, dar unele eforturi trebuie făcute".

Guvernul României a fost la Bruxelles pentru întâlnirea tradițională cu toți comisarii europeni, întâlnire uzuală atunci când o țară preia președinția Consiliului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO