Dăncilă afirmă că președintele CE i-a cerut să facă o propunere de comisar european

Ultima actualizare: 29-10-2019 16:33
Viorica Dancila, Ursula von der Leyen
Guvernul României

Premierul demis Viorica Dăncilă i-a transmis, marţi, preşedintelui Klaus Iohannis că desemnarea comisarului european din partea României reprezintă o obligaţie a Guvernului pe care îl conduce.

Reacția sa vine la scurt timp după ce şeful statului a afirmat că Dăncilă nu are nicio legitimitate de a propune un candidat pentru această poziţie.

"Am văzut ieşirea furibundă a preşedintelui Iohannis cu privire la desemnarea comisarului european din partea României, încă o încercare de sabotare a intereselor ţării. Îl informez pe Klaus Iohannis că decizia de a ne desemna urgent comisarul este o obligaţie a Guvernului României şi este ferm şi explicit solicitată în scrisoarea preşedintelui ales al Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Se poate vedea că acest document se află şi în atenţia dumnealui, dar alege să dezinformeze o ţară întreagă în scop electoral. Este ruşinos şi este riscant pentru interesul şi imaginea României. Aşadar, fie că domnului Iohannis îi convine sau nu, acesta este procesul firesc şi corect pe care ţara noastră trebuie să îl urmeze. Domnul Victor Negrescu, chiar dacă nu se califică drept "comisarul lui Iohannis", este fost ministru al Afacerilor Europene şi fost membru al Parlamentului European, un profesionist desăvârşit, cu o vastă experienţă de lucru în instituţiile europene, în care am deplină încredere că va putea gestiona cu succes acest mandat din partea României", a precizat Viorica Dăncilă pe Facebook.

De asemenea, premierul demis a ataşat fotografia unei scrisoari pe care a primit-o pe 28 octombrie, în care Ursula von der Leyen, preşedintele ales al Comisiei Europene, îi solicită premierului să prezinte "fără întârziere" o propunere de comisar european.

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis i-a solicitat Vioricăi Dăncilă să nu transmită nicio nominalizare preşedintelui ales al CE, Ursula von der Leyen.

"Premierul demis, doamna Viorica Dăncilă, refuză să înţeleagă că, odată cu pierderea calităţii de prim-ministru, a pierdut şi orice legitimitate de a mai face vreo propunere pentru poziţia de comisar european care îi revine României. O avertizez din nou pe doamna Dăncilă să înceteze orice demers legat de nominalizarea unui candidat pentru această poziţie şi să nu transmită nicio propunere către preşedinta aleasă a Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen. Desemnarea unui comisar european din partea ţării noastre de către un guvern care nu mai are niciun fel de atribuţii constituţionale şi legale în acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atât a cetăţenilor români, cât şi a partenerilor europeni", a susţinut Iohannis.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO