Ciolacu: Iliescu e președinte de onoare doar pe site-ul PSD. „Nu e o prioritate a mea”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, la finalul CExN al social-democraților, reunit în ședință, că Ion Iliescu nu mai este președintele de onoare al PSD.

Cu toate acestea, Ion Iliescu figurează, în continuare, pe site-ul psd.ro ca fiind președinte de onoare al partidului.

„Eu, din câte știu, nu mai este președinte de onoare al PSD”, a declarat Ciolacu. Când un reporter i-a atras atenția asupra faptului că Iliescu încă apare pe site-ul PSD ca președinte de onoare al partidului, Marcel Ciolacu a declarat: „Nu știu, nu e o prioritate a mea”.

Întrebat dacă, la următorul congres, Ion Iliescu își va păstra acest statur, Ciolacu a răspuns: „Nu știu dacă această calitate trebuie să i-o confere fiecare congres, nu înțeleg fondul problemei dumneavoastră. Ion Iliescu a reprezentat un simbol pentru PSD și pentru România și pentru democrație”.

Ciolacu: Nu vom participa la votul de învestire a Guvernului Orban

 

Marcel Ciolacu a declarat, totodată, că parlamentarii social-democraţi nu vor participa pe 24 februarie la şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care urmează să fie învestit Guvernul Orban II.

Citește și
Marcel Ciolacu
Preşedintele interimar al PSD pleacă la Bruxelles. Cu ce lideri se întâlnește Ciolacu
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Decizia PSD este că luni vom fi prezenţi cu toţii la grupurile parlamentare şi nu vom participa la votul de învestire a Guvernului Orban. Motivarea este clară: aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale, dacă este constituţional, chiar dacă este demis, un premier rămas interimar să fie iar desemnat", a spus Ciolacu, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

El a adăugat că trebuie respectată Constituţia, de aceea PSD va aştepta decizia CCR.

"Aşteptăm şi nişte explicaţii. Poate cu această ocazie, dacă vine primul ministru desemnat, demis sau interimar, poate ne dă nişte explicaţii şi în ce priveşte ordonanţa de urgenţă cu aceste modificări antidemocratice şi câteodată aberante (ordonanţa de urgenţă privind alegerile anticipate - n.r.)", a afirmat Marcel Ciolacu.

Ciolacu: Am stabilit ca pe data de 29 februarie să aibă loc Congresul PSD, însă decizia finală va fi luată luni

 

Comitetul Executiv Naţional al PSD a stabilit ca data Congresului partidului să fie 29 februarie, urmând ca decizia finală să fie luată în şedinţa Biroul Permanent Naţional al partidului de luni, a declarat Marcel Ciolacu.

"Am discutat şi despre congres. Am stabilit o dată, pe 29 februarie să aibă loc congresul, urmând totuşi ca Biroul Naţional de luni să aibă ultima decizie, dacă e pe 29 (februarie - n.r.) sau 7 (martie - n.r.), astfel încât toate procedurile legale şi toţi colegii să poată participa la aceste alegeri", a afirmat Ciolacu, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Ciolacu a precizat că, la congres, candidaţii pentru funcţia de preşedinte vor prezenta proiecte politice şi echipa. "Decizia a fost clară: se va merge cu candidaturi pe proiecte politice şi în echipă", a spus el.

Potrivit liderului PSD, vor fi mai multe modificări ale statutului care vor fi supuse votului la congres.

"Am mai decis modificări statutare care vor fi supuse votului congresului, cum este lărgirea Comitetului Executiv - şi schimbarea denumirii Comitetului Executiv - cu primarii de municipii reşedinţă de judeţ şi preşedinţii de consilii judeţene, intrarea de drept a primelor organizaţii ca scor electoral în Biroul Permanent Naţional şi multe altele, pe care o să le prezentăm la Biroul Permanent Naţional", a adăugat Ciolacu.

Întrebat de ce propune să se meargă pe două funcţii de preşedinţi executivi şi patru de prim-vicepreşedinţi, Ciolacu a răspuns: "Este o nouă abordare. Ultimul cuvânt îl va avea Biroul Permanent Naţional de luni".

Marcel Ciolacu a mai anunţat că PSD va merge în alegeri cu acei candidaţi care nu au condamnări cu hotărâri judecătoreşti definitive.

"Am mai luat o decizie: PSD nu va avea niciun candidat care are o hotărâre definitivă a unei instanţe, indiferent dacă vorbim de candidaturi la aleşii locali sau la parlamentari", a precizat el.

Ciolacu: Organizaţiile judeţene îşi decid singure alianţele pentru alegerile locale

 

Marcel Ciolacu a declarat că, pentru prima dată, organizaţiile judeţene ale partidului vor avea libertatea de a decide cu ce alte formaţiuni fac alianţe pentru alegerile locale.

"Este pentru prima dată în partid când organizaţiile judeţene îşi decid singure, pentru alegerile locale, alianţele", a spus Ciolacu după şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD.

El a adăugat că aceasta a fost decizia Comitetului Executiv Naţional.

"Alianţele politice pentru alegerile locale sunt atributul organizaţiilor judeţene. Pot face alianţe cu celelalte partide dacă găsesc disponibilitate. Aceste alianţe se fac pentru binele urbei pe care o reprezintă", a afirmat Ciolacu.

Întrebat dacă pentru alegerile parlamentare ar fi de acord cu o alianţă la nivel naţional cu Pro România, Ciolacu a spus: "Eu sunt un om deschis, nu sunt un om duşmănos, nu am de plătit poliţe nimănui. Cred că stânga trebuie reîntregită. Să vedem discuţiile şi modalităţile. Mai este până acolo. Primul pas este făcut cu aceste alianţe locale. Lucrurile trebuie să fie normale, nu forţate".

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
PSD, ALDE și PRO România cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la anticipate
PSD, ALDE și PRO România cer Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la anticipate

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Pro România, Victor Ponta, şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au cerut marţi Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu OUG privind alegerile anticipate.

Preşedintele interimar al PSD pleacă la Bruxelles. Cu ce lideri se întâlnește Ciolacu
Preşedintele interimar al PSD pleacă la Bruxelles. Cu ce lideri se întâlnește Ciolacu

Preşedintele interimar al PSD, preşedinte al Camerei Deputaţilor, va efectua o vizită de lucru, luni, la Bruxelles.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.