Cine este George Ivaşcu, propus ministru al Culturii și Identității Naționale
Actorul George Ivaşcu, propus ministru al Culturii și Identității Naționale, s-a născut la 15 februarie 1968, la Bucureşti.
A absolvit Academia de Teatru şi Film în 1993, la clasa profesorului Gelu Colceag. Este doctor în Artele Spectacolului cu tema "Logica absurdului în arta spectacolului în secolul XX", potrivit www.cinemagia.ro. După ce şi-a luat doctoratul, a încercat să facă şi regie. Este conferenţiar universitar doctor la universităţile naţionale de artă teatrală şi cinematografică din Bucureşti şi Sibiu. A susţinut cursuri la Academia de Teatru din Bekescsaba, Universitatea de Teatru şi Film Budapesta şi Academia de Teatru Novi-Sad, scrie Agerpres.
A debutat cu rolul Crăcănel, în piesa "D-ale carnavalului" de I.L. Caragiale, regia Mihai Manolescu. A jucat pe scena mai multor teatre precum Teatrul Naţional "I.L. Caragiale" Bucureşti, Teatrul "L.S. Bulandra", Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Theatrum Mundi, Studioul Casandra.
Printre cele mai importante piese în care a avut rolul principal se află: "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale (regia Alexandru Tocilescu), "Cântăreaţa cheală" de Eugen Ionescu (regia Gelu Colceag), "Streap-tease" de S. Mrozek (regia Gelu Colceag), "Opera de trei parale" de Bertolt Brecht (regia Lucian Giurchescu), "Mofturi la Union" de I.L. Caragiale (regia Gelu Colceag, Teatrul Naţional Bucureşti), "Crimă pentru pământ", dramatizare de Grigore Gonţa după romanul omonim al lui Dinu Săraru (regia Grigore Gonţa), "Revizorul" de N. Gogol (regia Serghei Cerkaski), "Anna Karenina" de Helen Edmundson după Lev Tolstoi (regia Alice Barb), "Râul de bâlci" de Ioana Crăciun (regia Mircea Marin, Teatrum Mundi, 2004) etc.
A mai făcut parte din distribuţia spectacolelor "Galy Gay" de Bertolt Brecht, regia Lucian Giurchescu, "Tarelkin" de A.V. Suhovo-Kobîlin, regia Gelu Colceag, "Nevestele vesele din Windsor" de W. Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu, "Podu'" de Paul Ioachim, regia Horaţiu Mălăele.
A semnat regia unor spectacole precum: "Omoară-l pe aproapele tău", S. Mrozek, "Şase personaje în căutarea unui autor", Pirandello (Teatrul din Novi-Sad), "Doctor fără voie", Moliere, Academia de Teatru din Novi-Sad, "Audiţia" de Alex. Galin, Teatrul de Stat "Radu Stanca" din Sibiu, "Opt femei" de Robert Tomas, Teatrul de Stat "Radu Stanca" din Sibiu, "Poveste din Soho" după "Opera de trei parale" de Bertolt Brecht (spectacol realizat de studenţii masteranzi, din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografie).
A făcut parte din distribuţia filmelor: "Liceenii" (1986), "Asfalt tango" (1993), "Faimosul paparazzo" (1999), "Amen" (2002), "Modigliani" (2004), "Nuntă mută" (2008) şi altele.
La 1 ianuarie 2007, a înfiinţat, împreună cu actorul Romeo Pop, Teatrul Metropolis din Bucureşti, primul teatru de proiecte din România, instituţie de cultură pe care o şi conduce de altfel. La 1 noiembrie 2007, a avut loc lansarea oficială a Teatrului Metropolis, potrivit www.teatrulmetropolis.ro. În mai puţin de un an, George Ivaşcu, în calitate de director al Teatrului Metropolis, a construit cel mai modern teatru din România, fiecare detaliu fiind minuţios ales pentru crearea unei clădiri şi al unui repertoriu al mileniului III, notează sursa citată.
În prezent, joacă la Teatrul Metropolis în spectacolele: "Podu'" de Paul Ioachim (regia Horaţiu Mălăele) şi "Moartea lui Tarelkin" de A.V. Suhovo-Kobîlin (regia Gelu Colceag).
Dintre premiile care i-au încununat cariera de actor şi regizor, sunt de menţionat: Marele premiu la Gala tânărului actor, Costineşti 1993, cu rolurile din spectacolul coupe "Streap-tease", realizat la Studioul Casandra; Premiul Toma Caragiu pentru debut la Festivalul I.L. Caragiale, cu rolul Crăcănel din "D-ale carnavalului"; Premiul Jules Cazaban la Festivalul Comediei; Premiul de interpretare la Festivalul naţional "I.L. Caragiale"; Premiul criticii UNITER; Marele premiu pentru regia spectacolului "Şase personaje în căutarea unui autor" - Serbia; Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Miskolcz - Ungaria.
A fost răsplătit cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler, Arta Spectacolului (2004).
Este societar al Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti