Cheltuielile bugetare ale Romaniei: o problema de securitate nationala

Ultima actualizare: 10-10-2012 04:12

Pensia si salariul sunt drepturi constitutionale, care vor fi insa restranse, pentru ca tara traverseaza o perioada critica, explica premierul Emil Boc. Parerile sunt insa impartite in privinta articolului din Constitutie invocat de prim-ministru.

Seful Guvernului spune ca incapacitatea economica a Romaniei de a acoperi cheltuielile bugetare, pe termen limitat, reprezinta o problema de securitate nationala si de ordine publica.

Drept pentru care Executivul poate merge in Parlament cu legile pentru reduceri. Prim-ministrul a mentionat chiar un articol din Constitutie in sprijinul sau, insa avocatii vorbesc despre "o gafa monumentala".

"Guvernul isi va asuma raspunderea pe doua legi: o lege care vizeaza masuri pentru restabilirea echilibrului bugetar, unde este avuta in vedere in esenta masura de reducere a cheltuielilor cu salariile si pensiile, si a celorlalte drepturi sociale pentru incadrarea in deficitul bugetar pe care l-am mentionat. Aceasta lege are ca temei articolului 53 din Constitutia Romaniei de restrangere temporara a exercitiului unor drepturi, si anume este vorba de restrangerea acestora pana la sfarsitul anului, pana in 31 decembrie", a spus premierul Emil Boc.

Iata ce spune Articolul 53 din Constitutia Romaniei:
"(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii."

Daca este sau nu o problema de siguranta nationala, cel mai probabil vom afla de la Curtea Constitutionala. Majoritatea avocatilor de drept civil si constitutional evita si ei sa se pronunte asupra acestui subiect. Cei care o fac, insa, sunt categorici.

Gheorghe Piperea, avocat: "Din punctul meu de vedere este o gafa montumentala, pentru ca duce cu gandul fie ca tara se afla in faliment si Guvernul ascunde ceva, ori sunt neprofesionisti."

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO