Ce spunea Traian Basescu la Pro TV despre un premier al USL in urma cu mai putin de doua luni

×
Codul embed a fost copiat

Invitat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, presedintele Traian Basescu a fost intrebat ce decizie ar lua in cazul in care USL ar avea majoritate in Parlament si daca ar desemna un premier din partea acestei aliante.

"Eu as citi foarte bine articolul 103 din Constitutie si-i rog pe toti politicienii sa-l citeasca. Si sa vada si comportamentul meu cand am chemat partidele pentru consultari la formarea Guvernului Ungureanu. Eu am chemat exact pe formularea articolului 103 care spune 'presedintele invita la consultari partidele reprezentate in Parlament', partidele." a declarat seful statului in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, in urma cu mai putin de doua luni.

La insistentele jurnalistului Claudiu Pandaru de la gandul.info, care a mai precizat o data ca intrebarea sa a vizat situatia in care USL ar avea majoritate parlamentara, presedintele Traian Basescu a raspuns hotarat: "USL-ul nu-i partid, e o alianta!"

Vineri, Parlamentul Romaniei a adoptat cu o majoritate de 235 de voturi motiunea de cenzura impotriva Guvernului Ungureanu. In aceste conditii, presedintele Traian Basescu a convocat partidele la consultari la Palatul Cotroceni, dupa care a anuntat ca a semnat decretul pentru desemnarea lui Victor Ponta, co-presedinte al USL, in functia de premier al Romaniei.

Citește și
Rihanna
"Ce se intampla cu fata asta?" Rihanna, in atentia presei mondene din cauza unei fotografii
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Basescu l-a numit premier pe "copilotul care nu putea fi pilot de tara" in mandatul sau

In urma cu aproape un an, Basescu spunea ca Victor Ponta este "un om care n-are calitati sa conduca o masina lunga de trei metri", fiind doar copilot si ca liderul PSD nu are maturitatea necesara sa fie prim-ministru in mandatul sau in fruntea tarii.

"Sunt obligat de Constitutie sa am consultari cu toate partidele si le-as avea daca ar cadea Guvernul la motiune. Dar domnul Ponta este copilot la o masina. Dansul mai participa la raliuri si are sponsori necunoscuti, desi se prezinta a fi un soi de fata mare, de Fecioara Maria. Cu sponsorii astia necunoscuti a reusit sa ajunga copilot. El sta in dreapta conducatorului. Cum poti sa conduci tara cand la o masina esti doar copilot? Deci un om care n-are calitati sa conduca o masina lunga de trei metri. Este copilot in masina aia, nu-i da nimeni volanul in mana. Poti sa-i dai tara in mana?

Deci nu cred ca domnul Ponta are maturitatea necesara sa fie prim-ministru al Romaniei, nu in mandatul meu de presedinte al Romaniei. Un presedinte trebuie sa fie responsabil cand desemneaza un prim-ministru", decreta Basescu la postul public de televiziune, potrivit Mediafax.

Imaginand o noua intrare in recesiune, Basescu se intreba cum ar reactiona Ponta, pus in situatia de a lua masuri impopulare, dar necesare. "Cum ai lua cu unul ca Victor Ponta masuri impopulare, dar necesare, ca sa nu arunci tara intr-un haos? Deci nu-l vad capabil de asa ceva. Este un copilot care nu poate fi pilot de tara. Nu poti sa-i dai mansa in mana", a comentat Basescu.

Schimburile de "amabilitati" intre cei doi oameni politici s-au derulat in aceeasi nota si nici 2012 nu a adus o imbunatatire a relatiilor lor, duelurile verbale mergand de la acuzatii grave, pana la deja obisnuitele impunsaturi. La mijlocul lui ianuarie, la un miting USL, Ponta anunta nici mai mult nici mai putin decat ca "anul acesta este sfarsitul lui Traian Basescu si un nou inceput pentru Romania".

Traian Basescu a contraatacat si i-a acuzat pe liderii opozitiei ca vor demisiile presedintelui, Guvernului si Parlamentului, adica o tara neguvernata. "Ii vedeam pe Crin Antonescu si pe Victor Ponta care sustin, nici mai mult, nici mai putin, demisie presedinte, demisie Guvern, demisie Parlament. Adica, o Romanie neguvernata", spunea Basescu, cu voce tremuranda.

Deloc impresionat, Ponta aprecia ca Basescu a avut un discurs de dictator in delir, paralizat de frica si ca este rupt de Romania. "Este clar ca Basescu este rupt total de Romania si mi-e teama ca va pleca de la putere doar fortat, asa cum au fost Ceausescu si Mubarak", avertiza Victor Ponta.

Plecarea lui Emil Boc de la conducerea Executivului, la inceputul lui februarie, a fost un nou prilej pentru ca Ponta sa spuna ca ca ar fi "o naivitate" ca cineva sa aiba incredere in Traian Basescu, in conditiile in care "si ultimul naiv din Romania, Emil Boc, tocmai si-a pierdut jobul". El facea aceasta afirmatie intrebat daca ii va cere sefului statului, in cadrul intalnirii de la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier, garantii ca va dizolva Parlamentul in cazul in care acesta nu va da votul de investitura pentru urmatoarele doua propuneri de guvern.

"Ce garantie?! Asta e o naivitate sa ai incredere in Traian Basescu. Si ultimul naiv din Romania, Emil Boc, astazi tocmai si-a pierdut jobul", declara sceptic liderul PSD.

Ponta a atacat adesea personajele feminine marcante din PDL, prilej pentru Basescu sa-l acuze, in diverse registre, ca "se bate cu femeile", de unde concluzia sa ca "barbatii slabi isi fac tinte din femei".

La jumatatea lunii martie, Basescu a dezvaluit ca i-a propus lui Victor Ponta functia de premier, dar ca acesta l-a refuzat, desi, in numele interesului national, el l-ar fi ajutat sa-si faca Guvernul. La acel moment, Ponta a negat ca ar fi primit o propunere serioasa pentru postul de sef al Guvernului, oferindu-i lui Traian Basescu pretextul pentru o noua replica usturatoare: "Domnul Ponta, in principiu, trebuie sa invete ca nu poti trai la nesfarsit din minciuna in politica. Cand vii la presedinte, intalnirea nu este nici pentru bascalie, nici pentru altceva. Orice atmosfera a discutiilor nu exclude seriozitatea si responsabilitatea".

Ulterior, pentru a elimina orice dubiu, Ponta declara ca o coabitare intre Basescu si un guvern condus de ele greu de realizat, nu se va intampla. Cu acea ocazie spunea ca nu vrea sa fie si nu va fi niciodata premierul lui Traian Basescu. "Eu nu sunt nici Emil Boc, nici Mihai Razvan Ungureanu sa ma puna Basescu in functii cand vrea el, nici macar la misto", spunea raspicat Victor Ponta.

Congresele celor trei formatiuni din USL din 7 aprilie au consfintit razboiul public prin rezolutia in care PSD, PNL si PC se angajau "sa nu colaboreze cu Traian Basescu si cu reprezentantii Partidului Democrat Liberal in planul administratiei locale, in Parlament sau in Guvern". Cu aceeasi ocazie, Victor Ponta rupea demonstrativ, in aplauzele delegatilor la Congres, scrisoarea prin care Traian Basescu le cerea sa revina la lucrarile Parlamentului pentru a vota o Constitutie care sa reduca la patru ani mandatul sefului statului.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
"M-am indragostit de fiul meu de 15 ani". Marturia unei mame lasa intreaga Anglie fara cuvinte

O femeie a socat intreaga Mare Britanie cu marturisirea facuta in fata unui judecator. Jane Riches a incercat sa-si justifice gestul cu o declaratie care i-a lasat pe cei din sala de judecata fara cuvinte.

"Ce se intampla cu fata asta?" Rihanna, in atentia presei mondene din cauza unei fotografii

In ultimii doi ani a aparut in fel si fel de ipostaze, insa ultima descoperite a presei mondene din Statele Unite pare sa le intreaca pe toate.

Traian Basescu: Victor Ponta este premierul desemnat sa faca Guvernul
Traian Basescu: Victor Ponta este premierul desemnat sa faca Guvernul

Presedintele Traian Basescu a avut consultari cu toate partidele parlamentare. Acesta a desemnat un nou prim-ministru, in persoana lui Victor Ponta.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.