Ce a răspuns Dăncilă, întrebată dacă PSD îl susține pe Isărescu pentru un nou mandat la BNR

Ultima actualizare: 24-06-2019 14:34

Președintele PSD Viorica Dăncilă a fost întrebată, luni, de jurnaliști dacă Mugur Isărescu are susținerea social-democraților pentru un nou mandat în fruntea Băncii Naționale a României.

Premierul nu a respins ipoteza ca Isărescu să fie susținut de PSD, precizând doar faptul că social-democrații vor discuta despre acest lucru

Jurnalist: Mugur Isărescu are susținerea PSD pentru un nou mandat?

Premierul Viorica Dăncilă: ”Vom discuta despre acest lucru. Am discutat despre numărul de locuri, despre ponderea pe care o are fiecare partid, numărul de locuri din cadrul BNR, în funcție de numărul de locuri din Parlamentul României.”

La sfârșitul anului 2018, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost ținta mai multor critici, care au fost lansate de lideri PSD și ALDE.

În februarie 2019, Isărescu le-a transmis membrilor unei comisii, formată din senatori PSD și ALDE, că, de fapt, indicele ROBOR și dobânda practicată de băncile din România este un efect al politicilor practicate de Guvern și Parlament, respectiv al inflației și al ”presiunilor” asupra leului.

Potrivit Agerpres, miercuri au apărut informaţii în presă referitoare la faptul că în cursa pentru postul de guvernator al BNR s-ar putea înscrie Eugen Teodorovici şi Cristian Popa, fostul viceguvernator al BNR.

Mugur Isărescu ocupă scaunul de guvernator al Băncii Naţionale de peste un sfert de secol, respectiv din septembrie 1990, şi este cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume. Actualul mandat expiră în luna octombrie 2019.

Potrivit unei analize Bloomberg publicate în 21 mai, printre potenţialii înlocuitori ai lui Mugur Isărescu erau Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, Aura Socol, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), Cristian Socol, soţul Aurei şi de asemenea profesor în cadrul ASE şi Leonardo Badea, cel care conduce acum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO