CCR a transat o noua disputa intre premier si presedinte: Nu exista conflict juridic pe tema Consiliului European

Ultima actualizare: 12-07-2014 07:06
basescu ponta

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, cu unanimitate, ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Presedintie, referitor la reprezentarea Romaniei la Consiliul European din iunie.

Judecatorii Curtii Constitutionale au analizat sesizarea formulata de premierul Victor Ponta, in care a solicitat sa fie constatata existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedinte, sa se constate ca acest conflict este generat de actiunile concrete ale presedintelui prin care isi "aroga atributii si competente" care, potrivit Constitutiei, apartin Guvernului si sa stabileasca faptul ca presedintele trebuia sa-i delege prim-ministrului atributia de reprezentare a Romaniei la reuniunea Consiliului European din 26 iunie 2014, potrivit Mediafax.

Premierul Victor Ponta a fost, miercuri, la Curtea Constitutionala pentru a-si sustine punctul de vedere in cazul sesizarii. Ponta a declarat ca a cerut Curtii Constitutionale sa stabileasca, pentru viitorul presedinte si viitorul prim-ministru, un cadru foarte clar de actiune privind participarea la CE, pentru evitarea altor conflicte, si sa impuna respectarea unei decizii deja emise de CC in acest sens.

Premierul a spus, la plecarea de la CC, ca exista o decizie de anul trecut a Curtii Constitutionale, cu numarul 449, privind relatia de cooperare in domeniul afacerilor europene, care stabileste ca puterea de apreciere a presedintelui nu este una nelimitata sau arbitrara, ci ca trebuie sa tina cont de anumite criterii obiective, precum autoritatea cea mai bine pozitionata in raport de subiectul abordat, iar pozitia sa fie legitimata de un punct de vedere concordant cu cel al Parlamentului.

"Eu, inainte de a propune comisarul european, voi merge in Parlament. Daca presedintele merge si propune la Consiliul European sa luam portofoliul X pentru Ion Ionescu, eu nu o sa implementez acea decizie, ca nu imi este opozabila. Deci, daca eu sunt cel care trebuie sa desemnez comisarul, mi se pare normal sa fiu cel care participa la negocieri, ca altfel negociaza presedintele ceva ce trebuie sa fac eu, ceea ce sigur ca nu functioneaza", a mai spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a transmis in 24 iunie Curtii Constitutionale scrisoarea in care il reclama pe presedintele Traian Basescu pentru faptul ca nu l-a lasat sa reprezinte Romania la reuniunea Consiliului European din iunie. El a cerut Curtii sa constate ca presedintele trebuia sa delege prim-ministrului atributiile de reprezentare a tarii la reuniunea Consiliului European din iunie, cu argumentul ca problemele de pe agenda tineau in totalitate de atributiile Guvernului, si a aratat ca in Constitutie nu exista prevederi care sa confere "dreptul exclusiv" al presedintelui de a reprezenta Romania la astfel de reuniuni.

Citeste și...
Parteneri