Calin Popescu Tariceanu: "Disputa pe Codul Fiscal nu are nimic de a face cu argumentele economice"

10-08-2015 12:58

tariceanu - agerpres

Copresedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, considera ca "disputa pe Codul fiscal nu are nimic de a face cu argumentele economice".

"Disputa de acum pe Codul fiscal nu are nimic de a face cu argumentele economice, singurele care ar trebui sa primeze! (...) Sper ca istoria conflictelor politice care afecteaza economia sa nu se repete! in noiembrie 2008 am propus un plan de masuri menit sa securizeze economia romaneasca si sa ajute Romania sa navigheze peste criza economica mondiala fara costuri mari. (...) Prezint din nou planul pe care l-am propus romanilor in noiembrie 2008 si care a fost pus la sertar in 2009 - an in care s-au luat prea multe decizii politice in urma unor calcule electorale. Sper sa fie un avertisment: ce se poate intampla daca nu se gaseste un consens in jurul Codului fiscal, doar pentru ca anumite calcule electorale dicteaza acest lucru!", sustine luni Tariceanu intr-o postare pe pagina sa de Facebook, conform Agerpres.

El explica, in mesajul sau, ca in 2008, spectrul crizei economice incepute in Statele Unite ameninta Europa si a considerat necesar "sa actioneze preventiv, nu cand deja apar problemele".

"Era un plan responsabil care propunea o agenda de masuri de relaxare fiscala, astfel incat Romania sa pastreze investitiile si sa asigure pastrarea locurilor de munca, dar si o agenda de masuri prudentiale pentru sectorul bancar. Sunt sigur ca, daca ar fi fost pus in aplicare inca de la inceputul lui 2009, in 2010 nu am mai fi avut taierile de salarii si pensii si nici locurile de munca pierdute. Din pacate, orgoliile politice si psihoza conflictului permanent pentru a obtine voturi a facut ca 2009 sa fie un an pierdut. Fostul presedinte a facut totul pentru a arunca in aer scena politica romaneasca, pentru a se agata de putere si a compromis orice efort responsabil in planul guvernarii", a adaugat Tariceanu.

Copresedintele ALDE sustine ca in 2015 Romania beneficiaza de un context european si global mult mai favorabil.

"Suntem intr-o etapa in care s-au pus bazele unei noi perioade de crestere economica stabila si durabila, care sa se simta in buzunarul romanilor: prin creare de locuri de munca mai bine platite, prin stimularea capitalului romanesc, s.a.m.d. Continuarea politicilor economice de catre actuala coalitie parlamentara si guvernamentala, in care noul Cod fiscal, asa cum a fost el votat de o cvasi-unanimitate in Parlament, va contribui la reducerea decalajelor, iar Romania poate deveni, la finalul acestei etape de crestere economica, a saptea putere economica a Europei", a mai spus liderul ALDE.

El nu crede ca majoritatea romanilor "isi doreste o repetare a scenariului din perioada regimului Basescu, chiar daca la unele 'butoane' se afla alti actori".

"Nu vreau ca romanii sa ajunga sa plateasca, din nou, nota de plata a unor conflicte politice create artificial de catre cei care si-au uitat promisiunile, au uitat pentru ce le-a fost incredintat mandatul!", a mai afirmat Tariceanu

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO