Basescu: Ultimul lucru pe care il vom face va fi sa ne imprumutam la FMI

Dată publicare: 16-01-2009 00:00
Dată actualizare: 02-10-2012 10:58


Preşedintele a declarat ca "ultimul lucru pe care il va face Romania" va fi sa se imprumute la Fondul Monetar International, apreciind ca deficitul de cont curent se va putea acoperi din fonduri europene sau prin cooperare cu alte institutii.

UPDATE: Presedintele a mai declarat ca doreste sa faca un apel public, precizand ca daca anul 2009 va fi tratat ca an electoral, pentru europarlamentare si prezidentiale, va fi un an ratat, iar el isi asuma masurile pe care Guvernul ar trebui sa le ia.

Traian Basescu a precizat ca urgenta stabilirii parametrilor bugetului de stat, cat mai rapid, a facut ca Executivul sa se reuneasca vineri in sedinta, precizand ca solicitarile ministerelor ar impinge bugetul catre un deficit de 9%.

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca inainte ca Guvernul sa stabileasca bugetul pe anul 2009 trebuie mai intai sa "priveasca spre datorii".

In aceasta ordide de idei Traian Basescu a spus ca Executivul are, pana la data de 31 decembrie 2008, datorii facturate de 725 de milioane de euro, la care se adauga "datorii nefacturate" de 367 de milioane de euro.

"O alta problema este legata de administratiile locale," a adaugat Traian Basescu, care au datorii facturate de 500 de milioane de euro si inca 400 de milioane, nefacturate.

Datoriile trebuie achitate pana in martie si reprezinta o prioritate in vederea deblocarii agentilor economici. Cat despre sumele virate in conturile statului de catre UE, acestea au fost de 1,85 miliarde de euro in 2007 si 2008 din care au fost cheltuiti doar 200 de milioane de euro pe studii si "proiecte nesemnificative". Cauzele sunt, in opinia lui Basescu, lipsa de proiecte credibile, birocratia excesiva si centralizarea excesiva.

Fondurile UE reprezinta "sursa reala de miscare a Romaniei in aceasta perioada". In anul 2009, UE a acordat Romaniei 5,9 miliarde de euro !

Pe de alta parte, Traian Basescu a spus ca "si-a asumat responsabilitatea pentru formarea unui Guvern in actuala structura politica", aratand ca daca actuala majoritate nu va reforma Romania, ea nu se justifica si devine o majoritate clientelara care si-a impartit niste posturi.

Presedintele Romaniei a mai vorbit despre o lege a salarizarii in domeniul bugetar, precizand ca "Guvernul trebuie sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului" pe aceasta lege.


VIDEO PROTVPLUS.RO