"O decizie privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen va fi luata cel tarziu in septembrie"

Dată publicare: 15-03-2012 19:05
Dată actualizare: 02-11-2012 14:05


Asigurarile vin de la presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, dupa discutii cu premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Seful Executivului le-a cerut oficialilor europeni ca pana atunci sa organizeze si o dezbatere, despre partidele extremiste, cum sunt cele din Olanda, tara care se opune ca noi sa intram in Schengen.

Deranjat de opozitia Olandei fata de aderarea nostra la spatiul Schengen, premierul a avut astazi o discutie cu presedintele Consilului European, Herman Van Rompuy. I-a cerut sa convoace o reuniune extraordinara in care sa se discute despre partidele extremiste care guverneaza in Europa.

De la presedintele Comisiei, seful Executivului a primit asigurari ca intarizerile pe care Romania le are in domeniul justitiei nu vor influenta aderarea la Schengen.

"Comisia va respinge orice incecare de a asocia mecanismul de colaborarea si verificare de aderarea la Schengen. Asa e corect si Comisia va sustine ca decizia trebuie luata cel mai tarziu in septembrie", a declarat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

De la Bucuresti, premierul a acuzat ca Olanda ca intarzie aderarea Romaniei din cauza unor politicieni extremisti care dicteaza guvernului pe teme importante.

In martie, si presedintele spunea ca atitudinea Olandei este abuziva. Cu larga majoritate, si europarlamentarii au adoptata azi o rezolutie prin care condamna politica guvernului olandez si au cerut oficialilor de la Haga sa se distanteze de site-ul partidului libertatii. Formatiunea a lansat pe internet un indemn ca olandezii sa isi scrie problemele pe care le au cu emigrantii romani, bulgari sau polonezi.


VIDEO PROTVPLUS.RO