Autoritatea Electorala Permanenta vrea sa confiste 291.000 de lei de la Monica Macovei, din cauza unor nereguli din campanie

07-04-2015 08:30

Monica Macovei

Autoritatea Electorala Permanenta vrea sa confiste 291.415 lei din sumele destinate campaniei Monicai Macovei de la alegerile prezidentiale din 2014, din cauza "incalcarii prevederilor legale privind campaniile electorale".

Intr-un raport al AEP privind activitatile desfasurate de catre Departamentul de control al finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale in anul 2014, publicat luni in Monitorul Oficial, se precizeaza, in ceea ce priveste sanctiunile aplicate in 2014, ca au fost 37 de sanctiuni contraventionale, dintre care 29 de amenzi si 8 avertismente. Amenzile aplicate au totalizat 215.000 lei. De asemenea, a fost confiscata suma totala de 413.575 lei.

"Sanctiunile au fost aplicate cu ocazia controalelor anuale efectuate la partidele politice, cu ocazia verificarii finantarii campaniilor electorale ocazionate de alegerile care au avut loc in anul 2014, precum si in urma sesizarilor primite de catre Autoritatea Electorala Permanenta referitoare la incalcarea prevederilor legale privind campaniile electorale", se mentioneaza in raport.

Cea mai mare suma confiscata apare in dreptul candidatului independent de la alegerile prezidentiale Monica Macovei, respectiv 291.415 lei. In cazul sau a fost aplicata, de asemenea, o amenda de 55.000 lei. 

Intr-o declaratie de presa transmisa luni, Monica Macovei sustine ca "AEP nu a tinut seama de procedura sistemului PayPal si a decis sa confiste sume care au fost primite legal si transparent".

"In urma publicarii raportului AEP pentru toti candidatii la alegerile prezidentiale, care contine si sume confiscate de la candidati independenti sau de la partide politice care au avut candidati, fac urmatoarele precizari: in campania electorala am facut ceea ce nu a facut niciun alt politician: am avut finantari mici de la multi oameni, nu donatii mari, nu bani murdari, adusi cu punga. Toate incasarile si cheltuielile au fost legale si transparente. Unele persoane au facut donatii mici prin sistemul PayPal, prin banca, cu cardul. Iar acesti bani nu puteau fi folositi in campanie decat dupa ce erau transferati de sistemul PayPal in contul de campanie, adica la cateva zile de la data donatiei. Asadar este o procedura in doi pasi, si numai dupa pasul doi, prin care donatiile intrau in contul de campanie, acestea puteau fi declarate si folosite. AEP nu a tinut seama de procedura sistemului PayPal si a decis sa confiste sume care au fost primite si cheltuite transparent", mentioneaza ea.

Monica Macovei mai spune ca a respectat "in totalitate legea si toate donatiile si cheltuielile din campanie s-au facut prin mandatar financiar, asa cum prevede legea".

""Mai mult, mandatarul financiar a declarat la AEP si sumele primite inainte de inceperea campaniei, desi legea spune ca se aplica numai in timpul campaniei electorale. Deci am facut mai mult decat ne cere legea, tocmai pentru a da un exemplu de transparenta. AEP a confiscat si acesti bani, desi nu erau din campania electorala si fusesera primiti si cheltuiti transparent. Ultimul cuvant il va avea instanta de judecata, mai spune ea.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Exclusiv PRO TV Plus
Neti Sandu, previziuni pentru anul 2021. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

20:05
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26