Motiunea de cenzura pe legea salarizarii pe 2011 va fi dezbatuta luni

Ultima actualizare: 20-10-2012 12:50

UPDATE: Premierul Emil Boc a explicat, dupa citirea motiunii in Parlament, ca nivelul salarizarii din 2011 reprezinta valoarea maxima pe care Romania si-o poate permite, in conditii de criza.

 

Motiunea de cenzura se numeste "Legea privind salarizarea in anul 2011- ultima teapa trasa romanilor de Guvernul Basescu-Udrea-Boc" si a fost prezentata astazi in plenul Parlamentului, in prezenta premierului Emil Boc.

Documentul a fost initiat de parlamentarii PNL si PSD si a fost semnat de 209 parlamentari, respectiv 74 de la PNL si 135 de la PSD.

Social-democratii au contestat faptul ca citirea motiunii a fost programata inainte ca motiunea sa fie depusa, dar ordinea de zi a fost aprobata de plen cu 148 de voturi "pentru" si 53 "impotriva". Luni, Guvernul Boc va trebui sa treaca "proba" motiunii.

Textul motiunii a fost citit de la tribuna Parlamentului de deputatul PNL Cristina Pocora.

"Ce asteptari mai putem avea de la un Guvern obedient, cand insusi stapanul iti spune raspicat ca statul pe care l-a creat nu este interesat de niciunul dintre cei care ar trebui sa aiba grija, chiar daca sunt paltitori de taxe si impozite.." - a spus Pocora, de la microfonul plenului.

In schimb, premierul Emil Boc a explicat ca prevederile legii salrizarii sunt maximul pe care Romania si-l permite in aceste vremuri grele, de criza.

"Acest Guvern si-a asumat responsabilitatea de a spune lucrurilor pe nume, de a face exact ceea ce se poate, de a oferi bugetarilor salariile care se pot plati, si nu salarii iluzorii. In acest context, ceea ce tara poate sa-si permita pentru 2011, pentru 1.290.000 de bugetari, s-avem o crestere cu 15 % a salariilor care se platesc astazi." - a declarat Emil Boc.

Pe de alta parte, presedintele PSD Victor Ponta a declarat intr-o conferinta de presa, organizata dupa sedinta celor doua Camere, ca social-democratii se opun adoptarii acestei legi.

"Ne opunem acestei legi, pentru ca, reamintim, Guvernul Boc, o data pe an, isi angajeaza raspunderea pentru legea salarizarii. A facut-o anul trecut, o face si anul acesta..probabil ca o va face si anul viitor. Este un semn evident de incompetenta si incoerenta" - a spus liderul social-democrat.

De altfel, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ioan Oltean, a anuntat ca Birourile Permanente de marti au hotarat ca vineri sa aiba loc o noua sedinta comuna, pentru a se citi cea de a doua motiune de cenzura. El a mai precizat ca si acest document va fi luat in dezbatere luni.

Victor Ponta, a anuntat, miercuri, ca opozitia va depune doua motiuni de cenzura: una pe legea salarizarii pe 2011, iar cealalalta pe legea-cadru a salarizarii unitare.

PSD va fi initiator, iar PNL co-initiator la acest demers.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO