France Presse: "Victor Ponta, o stea cazatoare a politicii romanesti "Ce scrie presa internationala

victor ponta

Reprezenta speranta de reinnoire a clasei politice romanesti dar a dezamagit repede - Victor Ponta, care a demisionat miercuri in urma tragediei dintr-un club din Bucuresti, s-a remarcat in special prin problemele sale cu justitia, relateaza AFP.

Social-democratul de 43 de ani se agata de postul sau din luna iunie, cand procurorii au inceput urmarirea penala pentru fals in inscrisuri, complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani in perioada in care era avocat.

Declarandu-se nevinovat, el a respins apelurile la demisie din partea opozitiei si a sefului statului, Klaus Iohannis.

Furia strazii, dupa tragedia de vineri noaptea de la Bucuresti, cand un incendiu dintr-un club s-a soldat cu 32 de morti si aproape 200 de raniti, a sfarsit prin a-l face sa cedeze. “Nu pot decat sa constat furia legitima care exista in societate”, a declarat el miercuri, pentru a justifica plecarea sa si a guvernului sau.

Potrivit mai multor observatori, incapatanarea sa de a ramane la comanda a daunat credibilitatii tarii, una dintre cele mai sarace tari ale UE si supravegheate de foarte aproape de Bruxelles in eforturile de a eradica coruptia.

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

“Arogant”, “mincinos”, sau “incompetent” pentru criticii sai, Victor Ponta s-a ilustrat timp de trei ani in fruntea guvernului prin tentativele sale de a reduce la tacere justitia, precum si prin disputele sale cvasicotidiene cu fostul presedinte conservator Traian Basescu (2005-2015), scrie France Presse.

Pasionat de raliu, Victor Ponta, care a declarat ca fostul premier britanic Tony Blair este modelul sau politic, a fost considerat la inceputul mandatului sau reprezentantul unui nou val de politicieni in fosta tara comunista, deschisi la dialog si la critici. Sperantele au fost insa repede dezamagite.

Economia Romaniei s-a redresat si deficitele au fost reduse, in principal datorita unui plan de ajutor conceput impreuna cu institutiile internationale.

Prea ocupat sa se ciorovaiasca cu Traian Basescu, el a esuat in primul rand in realizarea marilor reforme, in special in sistemul de sanatate si administratia publica, si a neglijat marile proiecte de infrastructura de transport de care Romania are atata nevoie.

De asemenea, atacurile asupra justitiei au racit repede entuziasmul. Majoritatea sa parlamentara a incercat in ziua asa-numita “martea neagra”, din decembrie 2013, sa limiteze puterile justitiei instituind o “super-imunitate” pentru alesi, initiativa la care in cele din urma s-a renuntat.

Cariera fulgeratoare a social-democratului, devenit sef al guvernului in 2012 dupa ce a condus partidul la o victorie detasata, s-a confruntat cu prima sa lovitura in noiembrie 2014.

El a fost surclasat de conservatorul Klaus Iohannis, provenit din minoritatea germana, la alegerile prezidentiale, dupa ce a fost dat castigator de toate sondajele de opinie.

Intrat in politica in 2001, Victor Ponta a promovat rapid in PSD gratie mentorului sau Adrian Nastase, premier intre 2000 si 2004, care a fost mai tarziu condamnat la inchisoare pentru coruptie.

In acea perioada a scris Victor Ponta teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala (CPI), denuntata apoi ca fiind un plagiat de mai multe comisii de experti. Acest lucru i-a adus porecla de “copy-paste” si in cele din urma a renuntat la titlul de doctor, dupa esecul sau rasunator la prezidentiale.

"A ignorat in repetate randuri apelurile la demisie!"

Intr-o miscare surpriza, premierul roman Victor Ponta a anuntat miercuri ca isi depune mandatul, a doua zi dupa ample proteste de strada in care s-a cerut demisia guvernului, relateaza agentiile internationale de presa.

“Victor Ponta renunta la mandat. Cineva trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce s-a intamplat. Este o chestiune grava si promitem o solutionare rapida a situatiei. Probabil ati observat miile de oameni aseara si ceea ce au cerut ei”, le-a declarat jurnalistilor liderul social-democrat Liviu Dragnea, la parlament, noteaza Reuters, care adauga ca demisia lui Ponta ar putea conduce la realiniere politica in Romania,unde o coalitie din trei partide formeaza o majoritate in parlament, relateaza Agerpres.

Ponta a ignorat in repetate randuri apelurile la demisie s-a angajat sa-si duca mandatul la bun sfarsit, mai scrie Reuters.

La randul sau, agentia France Presse scrie ca “prim-ministrul roman isi anunta demisia dupa drama de la discoteca”. “Imi depun mandatul de prim-ministru. Sper ca demisia guvernului ii va multumi pe oamenii care au fost in strada”, a anuntat Ponta, intr-o declaratie transmisa de posturile de televiziune, referindu-se la miile de persoane adunate marti seara in Bucuresti si alte mari orase din tara si care i-au cerut demisia.

Agentia germana de presa DPA anunta ca premierul roman va demisiona si retine faptul ca presiunea asupra lui Victor Ponta a crescut ca urmare a reactiei guvernului la tragedia din clubul Colectiv, amintind ca zeci de mii de oameni i-au cerut marti seara demisia. Romanii considera, in mare parte, ca la baza problemelor care au dus la drama din clubul Colectiv se afla coruptia.

“Victor Ponta face si obiectul unui proces pentru coruptie. In acel caz, el a fost salvat de o arestare umilitoare intrucat parlamentul a refuzat sa aprobe ridicarea imunitatii sale, asa cum au cerut procurorii”, remarca DPA.

Agentia EFE transmite la randul sau ca premierul roman si-a anuntat demisia si noteaza ca Ponta se afla sub o imensa presiune populara dupa incendiul de vinerea trecuta.
 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Băsescu: Clasă politică incompetentă. Ciolacu, președinte PSD, comparați-l cu Năstase. Nea Nicu la PNL, comparați cu Stolojan
Băsescu: Clasă politică incompetentă. Ciolacu, președinte PSD, comparați-l cu Năstase. Nea Nicu la PNL, comparați cu Stolojan

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii lor.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.  

Premierul Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori. Câteodată mă ia și pe mine amețeala
Premierul Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori. Câteodată mă ia și pe mine amețeala

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, inclusiv pentru profesori.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.