A fost definitivată componența BEC pentru alegerile europarlamentare și locale. PMP și Forța Dreptei nu au reprezentanți

calendar alegeri 2024
Shutterstock

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunţat, sâmbătă, că a fost constituit Biroul Electoral Central pentru alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie, fiinde definitivată componenţa BEC cu reprezentanţii partidelor politice.

Partidele din Opoziţie au reclamat că, atât reprezentantului propus de Forţa Dreptei, cât şi reprezentantului propus de PMP le-a fost refuzată calitatea de membri ai BEC, în pofida temeiurilor legale evidente care dau drept de reprezentare celor două formaţiuni politice.

Astfel, „din Biroul Electoral Central fac parte şapte judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - judecător Vasile Bîcu, preşedinte al BEC, judecător Gheorghe Liviu Zidaru, locţiitor al preşedintelui BEC, judecător Adina Georgeta Ponea,judecător Ianina Blandiana Grădinaru, judecător Ruxandra-Monica Duţă, judecător Leontina Şerban, judecător Ioana Bogdan, preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, Marian Muhuleţ şi Zsombor Vajda”, arată postarea de pe pagina de Facebook a AEP.

Din BEC mai fac parte şi reprezentanţi ai formaţiunilor politice şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, respectiv Viorel Mocanu reprezentant al PSD, Cristian Ene reprezentant al PNL, Ştefania Petre reprezentantă a USR, Laurenţiu Plăeşu reprezentant al AUR, Mária Kolumbán reprezentantă a UDMR, Bogdan Tohăneanu reprezentant al PRO România, şi Ivan Truţer reprezentant al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, mai indică sursa citată.

Reprezentanţii PMP acuză că, la propunerea membrului PSD din Biroul Electoral Central, a fost respins reprezentatul PMP în BEC. Ei mai spun că această decizie vine la doar o săptămână după ce Guvernul PSD-PNL a decis, prin intermediul ordonanţei de urgenţă privind comasarea alegerilor, eliminarea PMP din secţiile de vot.

Citește și
galati
Percheziții masive la Galați într-un dosar de delapidare. Prejudiciul e de peste un milion lei
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Şi partidul Forţa Dreptei a reclamat „abuzul incredibil comis împotriva partidelor politice de Opoziţie, referitor la participarea reprezentanţilor în Biroului Electoral Central”.

Totodată, USR, PMP şi Forţa Dreptei au depus, sâmbătă, la Biroul Electoral Central (BEC), protocolul de constituire a alianţei Dreapta Unită pentru participarea la alegerile din 9 iunie.

Potrivit deciziei Executivului, perioada electorală pentru scrutinul din 9 iunie a început la 12 martie, iar campania electorală va începe la 10 mai şi se va încheia în 8 iunie, la ora 7.00.

De ce PMP, Forţa Dreptei şi REPER nu au reprezentanţi în BEC

În procesul verbal privind constituirea Biroului Electoral Central pentru alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie este explicat de ce formaţiunile PMP, Forţa Dreptei şi REPER nu au reprezentanţi în BEC. Astfel, Partidul Mişcarea Populară nu are un reprezentant în BEC deoarece, conform datelor publice înscrise în Registrul partidelor politice, funcţia de preşedinte al PMP este deţinută de către Cristian Diaconescu şi nu de către Eugen Tomac. De asemenea, Forţa Dreptei şi partidul REPER nu au reprezentanţi în BEC fiindcă niciunana dintre cele două formaţiuni politice nu a obţinut mandate la alegerile europarlamentare din anul 2019.

„Se constată că propunerea de desemnare a doamnei Ruxandra Daniela Mihai – reprezentat al Partidului Mişcarea Populară, desemnat prin adresa nr. 150/15.03.2024 semnată de domnul Eugen Tomac şi de domnul Ionuţ Simionca. Raportat la datele publice înscrise în Registrul partidelor politice la data prezentului, reiese că funcţia de preşedinte al Partidului Mişcarea Populară este deţinută de domnul Cristian Diaconescu. În urma supunerii la vot, cererea de reprezentare a fost respinsă de membrii Biroului Electoral Central în temeiul art. 144 lit. a) din Statutul Partidului Mişcarea Populară, conform căruia preşedintele partidului conduce şi coordonează activitatea organismelor naţionale ale partidului şi poate desemna reprezentant al partidului în Biroul Electoral Central, precum şi a faptului că faţă de terţi, opozabilitatea preşedintelui Partidului Mişcarea Populară este dată de cele înscrise în Registrul Partidelor”, arată proces-verbal nr. 1/PVC/BEC/16.03.2024 privind constituirea Biroului Electoral Central pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi pentru alegerile autorităţilor administraţiei publice locale din anul 2024.

În ceea ce priveşte, partidul Forţa Dreptei şi partidul REPER, documentul mai sus citat precizează că cele două formaţiuni nu au obţinut mandate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019.

„- Totodată, prin adresa din data de 16.03.2024, înregistrată la Biroul Electoral Central sub nr. 10R/BEC2024/16.03.2024, Partidul Forţa Dreptei a desemnat pe domnul Eduard-Andi MANCIU ca reprezentant în Biroul Electoral Central. Se constată că, potrivit adresei nr. 5235/15.03.2024 a Autorităţii Electorale Permanente, înregistrată la Biroul Electoral Central sub nr. 5C/BEC2024/15.03.2024, Partidul Forţa Dreptei nu a obţinut mandate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019. Motiv pentru care, în raport cu dispoziţiile art. 2 alin. (4) teza a II-a din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2024, Biroul Electoral Central nu se va completa şi cu reprezentantul Partidului Forţa Dreptei.

- De asemenea, prin adresa din data de 15.03.2024, înregistrată la Biroul Electoral Central sub nr. 8R/BEC2024/15.03.2024, Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER) a desemnat pe domnul Tiberiu Ionuţ PETRESCU ca reprezentant în Biroul Electoral Central. Se constată că, potrivit adresei nr. 5235/15.03.2024 a Autorităţii Electorale Permanente, înregistrată la Biroul Electoral Central sub nr. 5C/BEC2024/15.03.2024, Partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER) nu a obţinut mandate la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019. Motiv pentru care, în raport cu dispoziţiile art. 2 alin. (4) teza a II-a din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2024, Biroul Electoral Central nu se va completa şi cu reprezentantul Partidului Reînnoim Proiectul European al României (REPER)”, conform procesului verbal privind constituirea BEC pentru alegerile europarlamentare şi locale din 9 iunie.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Secretarul general adjunct al NATO, despre ce se va întâmpla cu Rusia: ”Trebuie să ne pregătim”
Secretarul general adjunct al NATO, despre ce se va întâmpla cu Rusia: ”Trebuie să ne pregătim”

Trebuie să ne pregătim pentru încă cel puțin câțiva ani de o relație tensionată cu Rusia, a declarat sâmbătă secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Percheziții masive la Galați într-un dosar de delapidare. Prejudiciul e de peste un milion lei
Percheziții masive la Galați într-un dosar de delapidare. Prejudiciul e de peste un milion lei

Poliţiştii din Galați în cooperare cu Garda Naţională de Mediu Galaţi, au pus în executare, în perioada 13-15 martie, şapte mandate de percheziţie domiciliară, în zone din municipiul Galaţi.

Recomandări
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.