3 proiecte de lege care aduc modificări Codului Penal, adoptate tacit în Senat

Ultimul update: Miercuri 05 Septembrie 2018 12:44
Data publicarii: Miercuri 05 Septembrie 2018 12:38
Categorie: Politic
Parlament

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa plenului de miercuri, 8 proiecte de lege, dintre care 3 modifică unele prevederi din Codul penal.

De asemenea, un proiect de lege aprobă Ordonanţa prin care atribuţiile Autorităţii Metropolitane de Transport sunt transferate Asociaţiei pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov şi altul reia iniţiativa de reducere a numărului de parlamentari la 300.

Pentru fiecare din cele opt acte normative al căror termen de dezbatere s-a împlinit în perioada 3 -17 iulie a fost citită miercuri în plen nota de adoptare tacită de către senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, în calitate de preşedinte de şedinţă.

Potrivit Agerpres, propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, pentru modificarea alineatului 1 al articolului 175 din Legea nr.286/2009 privind Codul Penal, prevede schimbarea definirii funcţionarului public, astfel încât din această categorie să fie excluşi preşedintele României, parlamentarii şi aleşii locali.

Mai exact, funcţionar public ar urma să fie persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remuneraţie, "exercită atribuţii şi responsabilităţi, stabilite în temeiul legii, în scopul realizării prerogativelor puterii legislative, executive sau judecătoreşti sau exercită o funcţie publică, cu excepţia persoanelor care au fost alese în funcţii de demnitate publică".

În acest fel, iniţiatorii doresc să modifice forma actuală a legii, potrivit căreia funcţionarul public "exercită o funcţie de demnitate publică sau o funcţie publică de orice natură".

Tot tacit a fost adoptat proiectul deputatului Cătălin Rădulescu care prevede modificarea unor articole din Codul penal şi Codul de procedură penală care vizează, printre altele, reformulări ale articolelor care se referă la aprecierea probelor şi rezolvarea acţiunii penale, modificarea termenelor de prescripiţie şi a regulilor speciale privind ascultarea.

A treia propunere legislativă pentru modificarea articolelor 218 si 219 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, adoptată tacit miercuri, a fost iniţiată de Tudor Ciuhodaru, deputat PSD, şi prevede înăsprirea pedepselor pentru viol.

De asemenea, Cătălin Rădulescu a iniţiat un act normativ pentru combaterea şi prevenirea actelor cu caracter pedofil şi a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale ale persoanelor prin care propune castrarea chimică a pedofililor. Şi această propunere legislativă a depăşit termenul în care putea fi dezbătută şi votată, motiv pentru care a fost adoptată tacit de Senat.

Printre proiectele adoptate tacit miercuri se află cel pentru aprobarea OUG 33/2018 privind modificarea OG46/1998 pentru stabilirea unor măsuri în vederea îndeplinirii obligaţiilor asumate de România prin aderarea la Convenţia Internaţională EUROCONTROL privind cooperarea pentru securitatea navigaţiei aeriene şi la Acordul multilateral privind tarifele de ruta aeriană, precum şi a unor obligaţii care rezultă pentru România din regulamentele adoptate la nivelul Uniunii Europene în domeniul serviciilor de navigaţie aeriană.

Şi proiectul de lege pentru aprobarea OUG 35/2018 privind desfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti din subordinea Ministerului Transporturilor a fost adoptată tacit în şedinţa plenului de miercuri. Ordonanţa prevede ca atribuţiile Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti să fie transferate Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov.

Ultima propunere legislativă adoptată tacit miercuri modifică art. 35 alin. (2) din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.

Proiectele vor fi transmise Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în aceste cazuri.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Parlament Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

O delegaţie a Comisiei de la Veneţia vine în România, pentru modificările aduse Codului Penal
O delegaţie a Comisiei de la Veneţia vine în România, pentru modificările aduse Codului Penal
Scrisoarea în numele lui Giuliani,
Scrisoarea în numele lui Giuliani, "opinia unei persoane fizice". Guvernul SUA îşi menţine criticile faţă de Legile Justiţiei
Iohannis, un nou apel ”pentru apărarea statului de drept”. Mesajul președintelui
Iohannis, un nou apel ”pentru apărarea statului de drept”. Mesajul președintelui
Comisarul european pentru Justiţie critică
Comisarul european pentru Justiţie critică "reforma sistemului judiciar" a PSD-ALDE
VIDEO PROTVPLUS.RO
Eugen Teodorovici
Fondul Suveran de Investiții, adoptat de Guvern prin OUG, după ce CCR a respins legea
PSD va decide luni ce miniştri sunt remaniaţi. Şi Gabriela Firea riscă sancţiuni
Rădulescu, despre raportul MCV: "Ipocrit. Anumite ţări sunt tratate într-un fel, altele în alt fel"
Tăriceanu, despre dosarul de la DNA: ”Au pus numai lucrurile ce duc la o anumită concluzie - că eu aş fi vinovat”
Nouă gafă a premierului Viorica Dăncilă. Ce cuvânt a folosit în loc de ”predicţii”. VIDEO
Dăncilă: Datele INS arată că măsurile luate de Guvern sunt corecte, creşterea economică este sustenabilă
traian basescu
Traian Băsescu: ”Dacă ţineţi la România, schimbaţi guvernul!”
Cum explică Florin Iordache gestul obscen prin care a şocat Parlamentul României
Deputații au votat inițiativa lui Dragnea și Tăriceanu, prin care interceptările pot fi contestate
Detenția la domiciliu: PSD a eliminat articolul care ar fi avantajat-o pe Udrea. Cine ar fi beneficiarii
Deputații USR cer măsuri drastice împotriva lui Florin Iordache, după gesturile obscene din Parlament
Imagini inedite cu Florin Iordache ținând un discurs în 2004 într-o sală goală. VIDEO