Zeci de răniţi în urma unor confruntări la Beirut. "Situaţie dramatică"

Ultima actualizare: 15-12-2019 20:03
Zeci de răniţi în urma unor confruntări la Beirut.

Zeci de persoane au fost rănite în confruntări survenite sâmbătă seara la Beirut, printre cele mai violente de la declanşarea mişcării de contestare, în octombrie, forţele de securitate făcând uz de gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, informează duminică AFP.

Ministrul libanez de interne Raya el-Hassan le-a cerut duminică forţelor de securitate internă să declanşeze o anchetă "rapidă şi transparentă", pentru a afla cine sunt vinovaţii în aceste violenţe.

Cu două zile înainte de consultări parlamentare în încercarea de a numi un nou premier, zeci de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în centrul capitalei libaneze pentru a denunţa din nou clasa politică în ansamblul ei şi a cere formarea unui guvern tehnocrat şi independent.

Ciocnirile au izbucnit când manifestanţi au încercat să treacă de un baraj al poliţiei ce bloca intrarea pe un bulevard ce duce spre parlament, înainte de a continua în alte zone din centrul Beirutului.

Crucea Roşie libaneză a transportat 15 răniţi spre spitale şi a acordat ajutor la faţa locului pentru 37 de oameni, potrivit unui nou bilanţ comunicat de un responsabil al organizaţiei, Rodney Eid.

La presiunile străzii, premierul libanez Saad Hariri a demisionat la 29 octombrie, însă guvernul său continuă să gestioneze treburile curente.

Până în prezent, principalele partide ale ţării nu au reuşit să ajungă la o înţelegere asupra unui succesor, astfel că formarea unui nou cabinet ar putea să dureze mult, într-o ţară aflată deja pe marginea colapsului economic.

Duminică, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, i-a îndemnat pe responsabilii politici libanezi să se concentreze şi să pună capăt crizei ce paralizează ţara pe fondul mişcării populare de contestare antisistem. "Trebuie ca autorităţile politice să se concentreze pentru că ţara este într-o situaţie dramatică", a spus Jean-Yves Le Drian în cadrul emisiunii "Întrebări politice" de la radio France Inter.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO