Zece ani de la tripla catastrofă de la Fukushima. Seismul a deplasat axa de rotaţie a Pământului cu 10 cm
Japonia a comemorat vineri 10 ani de la tripla catastrofă din 11 martie 2011, când un seism de 9 grade pe scara Richter, urmat de un tsunami, a ucis peste 18.500 de oameni și a declanşat o catastrofă nucleară la centrala Fukushima.
Accidentul nuclear a lăsat oraşe întregi nelocuibile pentru decenii. O companie germană de asigurări a calculat pierderi economice de 210 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai costisitor cutremur de când se fac asemenea statistici.
„În aceasta dimineața, la 14:46 ora locală, exact când s-a cutremurat arhipelagul în urmă cu 10 ani, în toată Japonia a fost păstrat un minut de reculegere pentru victime. ”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cel mai puternic cutremur din istoria Japoniei a declanșat scene zguduitoare: oameni fugind din "zgârie-norii" din Tokyo, oraşe întregi măturate de un val tsunami de 14 până la 38 de metri, trenuri și avioane răsturnate, imposibilitatea oamenilor de a-şi contacta familiile.
La sfârşitul zilei apăreau primele semnale alarmante de la cele două centrale nucleare de la Fukushima. S-au dat ordine de evacuare pe o rază de 2, 3 apoi 10 kilometri în jurul lor. Deteriorarea condiţiilor de viaţă şi de sănătate a dus, de asemenea, la decese premature şi la sinucideri.
Institutul de Geofizică şi Vulcanologie din Italia a anunțat că seismul a provocat deplasarea axei de rotaţie a Pământului cu 10 cm.
În cadrul ceremoniei de comemorare, la care s-au respectat toate masurile de protecție anti-coronovirus, împăratul Naruhito a transmis profunde condoleanţe pentru victimele tragediei, recunoscând totodată că rămân probleme cu reconstrucţia.
Guvernul a cheltuit 300 miliarde de dolari pentru refacerea regiunii, dar zone din jurul centralei de la Fukushima rămân restricţionate, îngrijorările legate de nivelul radiaţiilor persistă și în jur de 40.000 de oameni încă nu au putut reveni la casele lor.
Dezafectarea centralei avariate va dura decenii şi va costa miliarde de dolari. Circa 5.000 de muncitori trec zilnic porţile pentru lucrările de dezmembrare a centralei, în ale cărei reactoare încă se află 880 de tone de resturi de combustibil nuclear topit.