„Antrenamentul” pe care trebuie să îl facă persoanele vindecate de Covid-19. La ce ajută

Dată publicare: 24-04-2021 11:12
Dată actualizare: 24-04-2021 17:50


„Antrenamantul” pe care trebuie să îl facă persoanele vindecate de Covid-19. La ce ajută

Cercetătorii britanici sfătuiesc persoanele care se luptă să-și recapete simțul mirosului după ce s-au îmbolnăvit de Covid-19 să urmeze „antrenamentul mirosului”, în locul tratamentelor cu steroizi.

Acesta proces implică adulmecarea unor mirosuri diferite pe o perioadă de mai luni, lucru care ajută la recalibrarea simțului mirosului în creier, conform BBC.

Un grup de experți internaționali promovează „antrenamentul mirosului” drept un remediu ieftin și simplu. Spre deosebire de steroizi, tratamentul general pentru recăpătarea mirosului, nu are potențiale efecte adverse.

Pierderea mirosului este unul dintre principalele simptome ale infectării cu Covid-19, alături de febră și tuse persistentă.

În cele mai multe cazuri, pierderea mirosului revine relativ repede după vindecare. Cu toate acestea, o persoană din cinci are încă probleme cu mirosul la opt săptămâni după ce s-a îmbolnăvit.

Tratamentele prescrise de medici implică corticosteroizi, care scad inflamația în organism și sunt deja utilizați pentru a trata afecțiuni precum astmul.

Prof. Carl Philpott, medic la Universitatea de Medicină Norwich, susține că sunt foarte puține dovezi conform cărora tratamentul cu corticosteroizii ajută la recăpătarea mirosului.

„Pentru că au efecte adverse bine cunoscute, sfatul nostru este că acestea nu ar trebui prescrise ca tratament pentru pierderea mirosului post-viral”, a spus medicul.

Efectele secundare ale steroizilor includ retenția de lichide, hipertensiunea arterială și schimbări bruște de dispoziție și comportament.

În schimb, într-o lucrare publicată în revista International Forum of Allergy & Rhinology, cercetătorii sugerează „antrenamentul mirosului”.

Antrenamentul implică adulmecarea a patru lucruri care au un miros distinct, ușor de identificat și familiar - de exemplu, portocale, mentă, usturoi sau cafea - de două ori pe zi timp de câteva luni.

Sursa: BBC


VIDEO PROTVPLUS.RO