WSJ: Xi Jinping, președintele Chinei, se pregătește să viziteze Moscova pentru un summit cu Putin

Vladimir Putin și Xi Jinping
AFP

Liderul chinez Xi Jinping se pregătește să viziteze Moscova, în următoarele luni, pentru un summit cu președintele rus Vladimir Putin, a relatat, marți, Wall Street Journal.

Întâlnirea lui Xi Jinping cu Vladimir Putin va face parte dintr-un demers pentru discuții multilaterale privind pacea în Ucraina și va permite Chinei să își continue apelurile de a nu fi folosite arme nucleare, a adăugat raportul citat de publicația americană Wall Street Jorunal, potrivit Reuters.

Pregătirile pentru călătoria sa în Rusia se află într-un stadiu incipient, iar calendarul nu a fost finalizat, a precizat WSJ, adăugând că Xi ar putea vizita în aprilie sau la începutul lunii mai, când Rusia sărbătorește victoria din al Doilea Război Mondial asupra Germaniei.

China face efoturi de pace

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a sosit, marți, la Moscova în timp ce China pare să își intensifice eforturile diplomatice pentru a face presiuni în vederea unui acord de pace în Ucraina, și la doar câteva ore după ce Putin a anunțat că Rusia își suspendă participarea la tratatul de referință New START privind armele nucleare cu Statele Unite.

Wang va discuta probabil despre călătoria lui Xi în timp ce se află la Moscova, a notat WSJ, citând persoane familiare cu planificarea summitului.

Citește și
Qin Gang
China, aluzie la adresa SUA: Unele ţări trebuie să înceteze să mai "alimenteze focul" în conflictul din Ucraina

În timpul vizitei oficiale la Budapesta, care a avut loc luni, șeful diplomaţiei chineze şi-a exprimat apropierea de poziţia Ungariei în dosarul ucrainean, după ce a acuzat Washingtonul că "toarnă gaz pe foc" prin afirmaţia că Beijingul vrea să livreze arme Rusiei.

China este gata să coopereze cu Ungaria şi cu "alte ţări iubitoare de pace" pentru "a pune capăt actualului război" din Ucraina, a declarat Wang Yi.

"Dorim ca părţile să revină la masa negocierilor", a adăugat el, potrivit unei traduceri oficiale, în cadrul turneului său european.

Guvernul chinez a negat că ar intenţiona să furnizeze arme Moscovei pentru a susţine ofensiva ei în Ucraina, după cum au afirmat SUA.

China nu a sprijinit sau criticat niciodată în mod public ofensiva rusă, însă şi-a exprimat de mai multe ori susţinerea pentru Moscova în faţa sancţiunilor occidentale.

China, avertizată de UE

Totodată, Josep Borrell, șeful politicii externe a Uniunii Europene, a avertizat China ca va depăși „linia roșie” dacă va trimite arme Rusiei pentru a le folosi în războiul provocat în Ucraina.

Avertismentul lui Josep Borrell a venit la două zile după ce secretarul de stat american Antony Blinken și-a exprimat "profunda îngrijorare" că Beijingul ia în considerare furnizarea de "asistență potențial letală" Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei.

"Mi-am exprimat profunda noastră îngrijorare cu privire la faptul că statul chinez furnizează arme Rusiei. I-am cerut să nu facă acest lucru și exprimându-i nu doar îngrijorarea noastră, ci și faptul că pentru noi ar fi o linie roșie în relația noastră. Mi-a spus că nu au de gând să o facă, că nu intenționează să o facă", a spus Borrell, adăugând: "Dar vom rămâne vigilenți", potrivit POLITICO.

Citește și...
Liderii lumii se luptă în discursuri: Vladimir Putin la Moscova, Joe Biden în Varșovia. China este ”îngrijorată”
Liderii lumii se luptă în discursuri: Vladimir Putin la Moscova, Joe Biden în Varșovia. China este ”îngrijorată”

Președintele rus Vladimir Putin a ținut, marți, un lung discurs în fața parlamentului de la Moscova, în care a repetat ideile rostite adesea în ultimul an.   

China, aluzie la adresa SUA: Unele ţări trebuie să înceteze să mai
China, aluzie la adresa SUA: Unele ţări trebuie să înceteze să mai "alimenteze focul" în conflictul din Ucraina

China este "profund îngrijorată" de faptul că ar putea scăpa de sub control conflictul din Ucraina, a declarat, marţi, ministrul de Externe, Qin Gang.

China va coopera cu Ungaria și cu
China va coopera cu Ungaria și cu "alte ţări iubitoare de pace" pentru a pune capăt războiului din Ucraina

Șeful diplomaţiei chineze, aflat în vizită oficială la Budapesta, şi-a exprimat, luni, apropierea de poziţia Ungariei în dosarul ucrainean, după ce a acuzat Washingtonul că "toarnă gaz pe foc" prin afirmaţia că Beijingul vrea să livreze arme Rusiei.

Recomandări
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale și cele militare atunci când valoarea lor va depăși salariul mediu
Ce se va întâmpla cu pensiile speciale și cele militare atunci când valoarea lor va depăși salariul mediu

Departe de a găsi o soluție în privința pensiilor speciale, politicienii au convenit doar câteva principii pe baza cărora vor modifica legea care reglementează aceste venituri.

Teama de noi scumpiri - cea mai mare grijă care apasă pe umerii românilor. Care este cea mai de încredere instituție
Teama de noi scumpiri - cea mai mare grijă care apasă pe umerii românilor. Care este cea mai de încredere instituție

Teama de noi scumpiri. Aceasta este marea grijă care apasă pe umerii românilor, potrivit unui sondaj realizat luna aceasta de Curs, la nivel național.

Volodimir Zelenski: Nu poate exista „securitate nucleară” în Ucraina fără o retragere a trupelor ruse de la Zaporojie
Volodimir Zelenski: Nu poate exista „securitate nucleară” în Ucraina fără o retragere a trupelor ruse de la Zaporojie

Volodimir Zelenski i-a spus directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, că nu poate exista "securitate nucleară" în Ucraina fără retragerea armatei ruse de la centrala nucleară de la Zaporojie, relatează AFP.