Ucraina, in prag de razboi civil. Vladimir Klitschko cere ajutorul Occidentului: "Nu ne lasati singuri!"

×
Codul embed a fost copiat

Concesii pentru opozitie, la Kiev. Guvernul ucrainean a demisionat marti, in timp ce parlamentul, dominat de partidul presedintelui Ianukovici, a abrogat o serie de legi represive impotriva manifestantilor.

28 IANUARIE

UPDATE 21:43 Guvernul canadian a decis impunerea de interdictii de patrundere pe teritoriul canadian liderilor ucraineni implicati in reprimarea manifestatiilor, relateaza AFP.

"Principalii lideri ucraineni responsabili de reducerea la tacere a vocilor opozitiei vor avea interdictie de intrare in Canada", a declarat ministrul canadian al Imigratiei, Chris Alexander, in cursul unei conferinte de presa organizate la Ottawa.

UPDATE 19:35 Prin intermediul retelelor de socializare, fratele lui Vitali Klitschko, si el boxer faimos, a cerut Occidentului sa sprijine lupta ucrainenilor "pentru dreptatate si liberatate".

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Vladimir Klitschko: "Vorbesc acum ca un frate de politician. Nu fac politica, ci sunt un ucrainean care cere ajutor pentru oamenii in suferinta. Nu ne lasati singuri. Pace!"

UPDATE 16:17 Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a aprobat marti demisia Guvernului condus de premierul Mikola Azarov, in contextul protestelor prooccidentale.

Guvernul actual va continua sa functioneze pana la formarea viitoarei echipe.

UPDATE 10:30 Premierul ucrainean Mikola Azarov a demisionat.

"Am luat decizia sa cer presedintelui sa-mi accepte demisia din postul de premier, pentru a crea conditii suplimentare in vederea unui compromis politic si unei solutionari pasnice a conflictului', se arata intr-un comunicat.

UPDATE 08:00 Presedintele Ucrainei Viktor Ianukovici si opozitia au convenit luni seara asupra adoptarii legii amnistiei si anularii legilor adoptate la 16 ianuarie, anunta presedintia ucraineana, citata de agentia UNIAN.

In decursul celor patru ore de negocieri intense, partile au ajuns la un acord privind eliberarea manifestantilor arestati si anularea legilor adoptate la 16 ianuarie si contestate de opozitie, informeaza presedintia intr-un comunicat.

La negocieri au participat Ianukovici si liderii opozitiei Vitali Kliciko, Oleg Tiagnibok si Arseni Iateniuk.
Anuntul a fost confirmat si de catre ministrul ucrainean al Justitiei, Elena Lukas.

27 IANUARIE

UPDATE 19:00 Marti, in parlamentul ucrainean va avea loc o sesiune speciala dedicata protestelor, care au debutat la mijlocul lui noiembrie, dar in urma cu 8 zile au primit un suflu nou, transformandu-se intr-o adevarata gherila urbana.

UPDATE 16:32  Protestatarii ocupasera duminica seara sediul Ministerului Justitiei, situat in centrul orasului Kiev.

Vitali Klisciko, unul dintre liderii opozitiei, lansase un apel pentru evacuarea sediului Ministerului Justitiei.

UPDATE 16:09 Opozitia ucraineana a anuntat ca este pregatita sa continue negocierile cu presedintele Viktor Ianukovici, avertizand insa ca rabdarea contestarilor a ajuns la capat, potrivit Mediafax.

Principalele partide de opozitie au anuntat, intr-un comunicat comun, ca sunt pregatite sa reia discutiile cu reprezentantii puterii, "in pofida tentativei autoritatilor de a intrerupe negocierile si a decreta starea de urgenta".

Ministrul ucrainean al Justitiei Olena Lucaci i-a amenintat luni pe manifestantii care au ocupat sediul ministerului pe care il conduce, aflat in centrul Kievului, ca va cere instaurarea starii de urgenta, relateaza AFP.

Lucaci, care participa la negocierile dintre opozitie si presedintele Viktor Ianukovici, a declarat pentru televiziunea ucraineana ca va cere ca negocierile sa fie intrerupte in cazul in care cladirea nu este eliberata. Zeci de manifestanti radicali au invadat duminica seara sediul ministerului, fara sa li se opuna rezistenta. Ei au construit imediat dupa aceea o baridaca in jurul cladirii, din saci de zapada si gunoaie, potrivit unui jurnalist AFP.

"Voi fi obligata sa-i cer presedintelui ucrainean sa opreasca discutiile, daca cladirea nu este eliberata imediat si daca negociatorilor nu li se da o sansa sa gaseasca o solutie pasnica la conflict", a spus Lucaci. Ea a declarat, de asemenea, ca va cere Consiliului ucrainean pentru Securitate Nationala "sa discute despre intaurarea starii de urgenta".

Activisti radicali au spart ferestrele cladirii.

Lucaci a declarat ca acestia au provocat o inundatie in interior, in contextul unor temperaturi glaciale, sediul transformandu-se intr-un "adevarat pationoar". Potrivit agentiei Interfax-Ukraine, fostul boxer si lider al opozitiei Vitali Kliciko, care participa la negocieri cu Ianukovici, a fost la fata locului in noaptea de duminica spre luni si le-a cerut protestatarilor sa plece, insa fara rezultat. Politia a lansat o ancheta penala.

Opozitia este mobilizata in centrul Kievului, dupa refuzul presedintelui, la sfarsitul lui noiembrie, de a semna un acord de liber-schimb cu UE, preferand o apropiere de Moscova.

Miscarea de contestare s-a radicalizat in mod brusc saptamana trecuta, cand s-au inregistrat adevarate scene de gherila urbana care s-au soldat cu cel putin trei morti la Kiev si extinzandu-se, de asemenea, in tara.

Pentru a pune capat crizei, Ianukovici a propus o serie de concesii opozitiei, inclusiv revizuirea Constitutiei si intrarea opozitiei in Guvern, insa liderii opozitiei au reactionat cu neincredere si si-au exprimat hotararea sa continue "lupta" pana la obtinerea organizarii unui scrutin prezidential anticipat.

Duminica, 26 ianuarie 2014, politia a dispersat mii de manifestanti care incercau sa ocupe administratia regiunii Zaporoje, in sudul Ucrainei, au anuntat fortele de ordine si martori citati de presa ucraineana, relateaza AFP.  Jurnalisti aflati la fata locului au anuntat ca au fost ranite persoane, politistii folosind bastoane si grenade asurzitoare. "Multumita masurilor luate, tentativa de intrare a unor participanti la manifestatie a esuat", a anuntat filiala locala a Ministerului de Interne intr-un comunicat.

Aproape 600 de membri ai fortelor de ordine au intervenit impotriva celor aproximativ 3.000 de manifestanti care incercau sa patrunda in cladire, a precizat aceeasi sursa. O ancheta a fost deschisa, iar manifestantii vizati sunt pasibili de pedepse de pana la sase ani de inchisoare.

"Politistii au utilizat bastoanele din dotare pentru a dispersa oamenii din centrul comercial Baida, unde se incalzeau manifestanti, dupa care au inceput sa disperseze oamenii", a declarat liderul local al miscarii, Igor Andriusenko, pentru postul Espreso TV.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
O bancă și-a lăsat clienții fără bani. Cum au fost înșelați de șefii instituției
O bancă și-a lăsat clienții fără bani. Cum au fost înșelați de șefii instituției

Un grup de funcționari bancari și membri ai conducerii Băncii Populare din Italia au vândut clienților titluri de credit nelichide și cu un grad înalt de risc.

 

Un bărbat şi-a dat foc în faţa tribunalului în care are loc procesul lui Donald Trump
Un bărbat şi-a dat foc în faţa tribunalului în care are loc procesul lui Donald Trump

Un bărbat a încercat să-şi dea foc vineri, dintr-un motiv momentan necunoscut, în faţa tribunalului din Manhattan unde are loc procesul lui Donald Trump, a anunţat poliţia.

Cutremur cu magnitudinea 5,4, raportat vineri. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5,4, raportat vineri. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ, cu magnitudinea de 5,4, a avut loc, vineri, la ora 14:00, ora locală a României.

 

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.