Violențe în Liban. Șase morți și 30 de răniți, după ce au fost împușcați

Ultima actualizare: 15-10-2021 10:30

Libanul este la un pas de haos. Vineri, ţara se află în doliu după ce joi cel puţin șase persoane au murit şi peste 30 au fost rănite în timpul unor schimburi de focuri pe străzile capitalei Beirut.

Violențele au izbucnit în momentul în care gruparea Hezbollah şi aliaţii săi manifestau împotriva judecătorului ce investighează explozia de anul trecut din portul Beirut.

Atacurile au avut loc în timpul unei demonstrații organizate de mişcările şiite Hezbollah şi Amal, pentru demiterea judecătorului care se ocupă de ancheta exploziei de anul trecut din portul Beirut. Haosul a izbucnit la limita dintre cartierele creştin şi musulman şiit ale capitalei libaneze și a readus în rândul localnicilor teama confruntărilor din timpul primului război civil încheiat în 1990, după 15 ani de lupte.

Au fost cele mai sângeroase violenţe din Beirut în ultimii 10 ani, a spus ministrul de Interne. Printre atacatori s-ar fi aflat şi lunetişti. Şiiţii dau vina pe Partidul Forţelor Libaneze, creştin, de dreapta, pentru cele întâmplate. Mai multe persoane, printre care un sirian, au fost arestate de armata libaneză, care va continua să patruleze pe străzile capitalei pentru a preveni noi atacuri.

Totodată, şeful statului a promis că vinovaţii vor fi traşi la răspundere.

Michel Aoun, preşedintele Libanului: „Mă voi asigura că ancheta va scoate la iveală adevărul legat de ce s-a întâmplat, pentru a-i trage la răspundere pe vinovaţi, ca orice altă anchetă judiciară, inclusiv ancheta legată de explozia care a avut loc în portul din Beirut, care a fost și va rămâne o prioritate în mandatul meu”.

În ultima vreme, în Liban s-au amplificat tensiunile legate de ancheta asupra expoziei din portul Beirut. Hezbollah şi aliaţii săi cer destituirea judecătorului, pe care îl acuză de partizanat. În schimb, familiile victimelor îl sprijină. Nimeni nu a fost încă tras la răspundere pentru dezastrul din vara anului trecut, în urma căruia peste 200 de oameni şi-au pierdut viaţa.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!