Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris: ”Vom continua să susţinem dreptul Israelului de a se apăra”

Kamala Harris, Joe Biden
Agerpres

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a declarat că administraţia americană va susţine dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hamas, relatează The Times of Israel, potrivit News.ro.

"Vom continua să susţinem dreptul Israelului de a se apăra", a spus Harris, aflată în vizită la Londra.

"Şi haideţi să fim clari şi să nu uităm niciodată ce s-a întâmplat pe 7 octombrie, când sute, mii de oameni nevinovaţi au fost ucişi, măcelăriţi - tineri care pur şi simplu asistau la un concert. Şi astfel, nu vom crea nicio condiţie privind sprijinul pe care îl acordăm Israelului pentru a se apăra", a adăugat ea.

Ea deplânge, de asemenea, moartea civililor din Gaza, subliniind în acelaşi timp că "nu îi spunem Israelului cum ar trebui să ducă acest război".

Blinken vine în Israel ca să facă presiuni pentru pauze umanitare în timpul luptelor

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aşteptat vineri la Tel Aviv, va face presiuni pentru ca Israelul să accepte pauze umanitare în luptele din Gaza, relatează The New York Times (NYT), care citează oficiali ai Casei Albe.

Citește și
palestina, palestinieni
Avertisment ONU: „Poporul palestinian este expus unui grav risc de genocid"
VIDEO. Șofer român de TIR pe moarte în Germania, după ce a intrat fără frâne în camionul din fața lui și a fost strivit în cabină

Potrivit surselor NYT, Blinken, aflat deja la a treia vizită în Israel de la izbucnirea războiului, nu va discuta despre o "încetare a focului", ci despre o serie de scurte perioade fără atacuri pentru a permite eliberarea ostaticilor şi distribuirea de ajutoare.

Presa israeliană afirmă, la rândul său, că premierul israelian Benjamin Netanyahu ar fi dispus să ia în considerare cererea SUA pentru o scurtă încetare a focului în scop umanitar, relatează The Times of Israel. Ar putea fi vorba de pauze care să dureze câteva ore.

Israelul a respins în repetate rânduri o încetare a focului de durată mai mare, subliniind că Hamasul va profita de acest răgaz pentru a se reînarma.

Joi, înainte de a pleca de la Washington către Israel, Antony Blinken a subliniat că civilii au "dus greul" campaniei militare a Israelului care vizează Hamas în Gaza şi a spus că va discuta despre "măsuri concrete" pe care armata israeliană le poate lua pentru a-i proteja.

"Israelul are nu doar dreptul, ci şi obligaţia de a se apăra şi, de asemenea, de a lua măsuri pentru a încerca să se asigure că acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată", a declarat Blinken pe pista de la baza militară Andrews înainte de a se îmbarca în avionul cu destinaţia Israel.

"De asemenea, am spus foarte clar şi în mod repetat că modul în care Israelul face acest lucru contează", a adăugat secretarul american de stat.

"Am văzut în ultimele zile că civilii palestinieni continuă să suporte greul acestei acţiuni şi... vrem să analizăm măsurile concrete care pot fi luate pentru a-i proteja mai bine", a arătat el.

În acelaşi timp, secretarul de stat a admis că Hamas este "la propriu" motivul pentru care civilii au fost prinşi în tirurile încrucişate. Ei sunt folosiţi drept scuturi umane, iar Hamas îşi amplasează arsenalul sub sau în interiorul spitalelor, şcolilor şi moscheilor.

Cele 5 puncte principale pe care SUA le vrea de la Israel

Blinken a spus că are cinci puncte principale pe ordinea de zi a deplasării sale:

- stabilirea unei strategii cu Israelul în ceea ce priveşte campania sa militară;

- să se asigure că războiul nu se extinde pe alte fronturi; continuarea eforturilor de a aduce mai mult ajutor umanitar în Gaza;

- sprijinirea tuturor cetăţenilor americani şi a străinilor care doresc să părăsească Gaza să poată face acest lucru;

- asigurarea eliberării tuturor ostaticilor din Gaza;

- stabilirea condiţiilor pentru o eventuală soluţie cu două state după încheierea războiului.

Secretarul de stat se va deplasa vineri seara în Iordania, după care va merge în Japonia, Coreea de Sud şi India. Este posibil să se adauge şi alte escale turneului său.

Summit al miniştrilor de externe din ţările arabe aliate

Sâmbătă, la Amman, administraţia Biden organizează un summit al miniştrilor de externe din ţările arabe aliate, au declarat un diplomat arab de rang înalt şi un oficial american pentru The Times of Israel.

Washingtonul se va folosi de ocazie pentru a aduna partenerii regionali care să-i sprijine politica privind războiul dintre Israel şi Hamas, a spus oficialul american, indicând apelurile administraţiei pentru pauze umanitare, creşterea ajutorului umanitar, respingerea strămutării permanente a palestinienilor şi opoziţia faţă de o ocupaţie israeliană permanentă în Gaza ca fiind unele dintre poziţiile pe care aliaţii arabi ai SUA le-ar putea susţine.

Lista invitaţilor pentru summit nu a fost încă finalizată, a precizat oficialul american, în timp ce un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat să comenteze.

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
Ambasadorul israelian la București: România este
Ambasadorul israelian la București: România este "o prietenă foarte puternică" a Israelului

Ambasadorul Statului Israel în România, Reuven Azar, a afirmat, joi, că ţara sa va "distruge" Hamas şi îşi va aduce acasă cetăţenii luaţi ostatici, precizând, în context, că România este "o prietenă foarte puternică" a Israelului.

Avertisment ONU: „Poporul palestinian este expus unui grav risc de genocid
Avertisment ONU: „Poporul palestinian este expus unui grav risc de genocid"

Experţi ai ONU susțin că poporul palestinian „este expus unui grav risc de genocid” și susțin că atacurile aeriene israeliene reprezintă o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional".

 

Doi răniţi de rachete lansate din Liban asupra nordului Israelului
Doi răniţi de rachete lansate din Liban asupra nordului Israelului

Doi oameni au fost răniţi, joi seara, în oraşul Kiryat Shmona din nordul Israelului de rachete lansate din Liban. Atacul a fost revendicat de forţa armată din Liban a mişcării islamiste Hamas.

 

Armata israeliană a încercuit orașul Gaza. Netanyahu: „Ne aflăm la apogeul bătăliei”
Armata israeliană a încercuit orașul Gaza. Netanyahu: „Ne aflăm la apogeul bătăliei”

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat joi că forţele israeliene au pătruns mai departe de periferia oraşului Gaza în atacul lor asupra militanţilor Hamas.

Încă un cetăţean cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, este ostatic în Fâşia Gaza. Anunțul MAE
Încă un cetăţean cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, este ostatic în Fâşia Gaza. Anunțul MAE

Încă un cetăţean cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, este ostatic în Fâşia Gaza, a anunțat, joi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Recomandări
Pacienții depistați cu difterie cutanată în București merseseră la spital pentru alte afecțiuni. Cum se manifestă boala
Pacienții depistați cu difterie cutanată în București merseseră la spital pentru alte afecțiuni. Cum se manifestă boala

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală, dr. Simin Aysel Florescu, a declarat că cei doi bărbaţi care au fost depistaţi cu difterie cutanată netoxigenă nu au ajuns la spital pentru această afecţiune, ci pentru altele.

Rusia amenință că va ataca dacă avioanele F-16 donate Ucrainei vor avea baze pe teritoriul NATO, inclusiv în România
Rusia amenință că va ataca dacă avioanele F-16 donate Ucrainei vor avea baze pe teritoriul NATO, inclusiv în România

Rusia a amenințat că va ataca cu rachete țările occidentale dacă avioanele de vânătoare F-16 - recent donate Ucrainei - vor avea baze pe teritoriul NATO.

Ioana, tânăra din București ucisă de angajator, urma să afle sexul copilului. „O obsesie din gelozie”
Ioana, tânăra din București ucisă de angajator, urma să afle sexul copilului. „O obsesie din gelozie”

Durere fără margini în familia Ioanei, tânăra gravidă din București ucisă de patronul magazinului în care lucra.