Vicepresedintele afgan, acuzat ca si-a pus garzile sa rapeasca si sa violeze un oponent. "Parca era o fata de 18 ani"

Ultima actualizare: 27-01-2017 07:00
Afghan vice-presidential candidate Abdul Rahid Dostum, who is campaigning with presidential candidate Ashraf Ghani Ahmadzai, addresses the crowd during a gathering in the outskirts of Kunduz province, north of Kabul on March 19, 2014. Afghanistan's April

Scandal politic urias in Afganistan, care ar putea duce la anchetarea vicepresedintelui.

Procurorul general al Afganistanului a dispus arestarea a noua garzi de corp ale vicepresedintelui acestei tari, acuzate de un opozant ca l-au torturat si violat. Victima, Ahmad Ishchi, un fost guvernator al regiunii Jowzjan in vrasta de 63 de ani, sustine ca incidentul a avut loc in noiembrie, la un meci de bzkashi (polo pe iarba cu un craniu de capra pe post de minge).

Politicianul spune ca s-a intalnit la meci cu vicepresedintele Abdul Rashid Dostum, care i-a dat un pumn in fata, l-a calcat in picioare, apoi si-a pus garzile sa-l rapeasca. „Pot sa te ucid pe loc si nimeni nu va spune nimic”, i-ar fi zis Dostum. Ishchi spune ca a fost ulterior torturat si violat de garzi cu teava unui Kalasnikov „de parca era o fata de 18 ani”, conform avocatului sau. Acuzatiile sale sunt sustinute de medicii americani care l-au examinat.

Dostum, un veteran al razboiului civil, fost comandant al unei militii pro-ruse, suspectat de crime de razboi, a negat toate acuzatiile. El este insa protejat de presedintele Ahsraf Ghani, deoarece controleaza votul minoritatii uzbece, scrie Guardian, dar seful statului s-ar putea vedea silit sa accepte anchetarea vicepresedintelui ca urmare a presiunilor internationale.

Dostum este ostil islamistilor radicali si a luptat impotriva mujahedinilor in razboiul civil. Ishchi a fost in trecut aliatul sau in regiunea Jowzjan, insa ulterior cei doi au intrat in conflict.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO