Venezuela își extinde cooperarea militară cu Rusia: O sprijinim pe deplin în fața amenințărilor din partea NATO

venezuela, armata
Getty

Rusia este susținută pe deplin de Venezuela în fața amenințărilor din partea NATO și a lumii occidentale, a declarat președintele venezuelean Nicolas Maduro.

Venezuela va extinde cooperarea cu Rusia în domeniul militar pentru apărarea păcii și a suveranității sale, a precizat, miercuri, președintele venezuelean Nicolas Maduro, potrivit TASS.

"Am revizuit planurile de cooperare militară și am aprobat o zonă de cooperare militară puternică între Rusia și Venezuela pentru a apăra pacea, suveranitatea și integritatea teritorială", a declarat liderul venezuelean.

"Ministrul Apărării, Vladimir Padrino Lopez, are instrucțiuni clare în această privință. Vom extinde programul de cooperare cu o asemenea putere militară ca Rusia. Rusia este susținută pe deplin de Venezuela în fața amenințărilor din partea NATO și a lumii occidentale", a subliniat Maduro.

Miercuri, viceprim-ministrul rus Iuri Borisov și-a început vizita în Venezuela. Borisov coprezidează comisia interguvernamentală privind cooperarea comercială și economică și tehnică cu Venezuela. Din delegația rusă fac parte oficiali de la Ministerul de Finanțe, Ministerul Energiei, Ministerele Dezvoltării Economice, al Industriei și Comerțului, al Agriculturii și altele.

Citește și
Janet Yellen
SUA: Sancţiunile împotriva Rusiei „ar avea și repercusiuni mondiale”
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Venezuela, un aliat-cheie al Rusiei în America Latină

Venezuela este un aliat-cheie pentru Rusia în America Latină, a declarat, miercuri, vicepremierul rus Iuri Borisov, în timp ce vizita țara sud-americană, adăugând că cele două țări vor căuta să aprofundeze legăturile bilaterale, transmite Reuters.

Vizita lui Borisov în capitala Venezuelei, Caracas, urmează vizitelor unor lideri de rang înalt din America Latină - printre care președintele argentinian Alberto Fernandez și președintele brazilian Jair Bolsonaro - la Moscova, unde s-au întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, ceea ce i-a determinat pe analiști să sugereze că Rusia curtează regiunea pe fondul tensiunilor din Ucraina.

În urma unei întâlniri cu ministrul venezuelean al petrolului, Tareck El Aissami, înaltul lider rus a descris Venezuela ca fiind un partener important în regiune.

"Venezuela este un partener strategic pentru Rusia în America Latină. Apreciem foarte mult caracterul de aliați în coordonarea noastră pe arena internațională și dialogul de încredere la nivel politic", a declarat Borisov.

Borisov va călători în Nicaragua și Cuba după ce va părăsi Caracas, potrivit televiziunii de stat din Venezuela.

Columbia, îngrijorată de sprijinul militar acordat Venezuelei

Sprijinul militar rusesc acordat Venezuelei a stârnit îngrijorare în vecinul și aliatul cheie al SUA, Columbia.

La începutul acestei luni, ministrul columbian al apărării, Diego Molano, a avertizat că Rusia și Iranul oferă asistență militară Venezuelei - pe care Columbia o acuză că adăpostește disidenții FARC și gherilele Armatei de Eliberare Națională -.

În urma unei întâlniri cu ambasadorul Rusiei în Columbia, Nikolay Tavdumadze, săptămâna trecută, vicepreședintele și ministrul columbian de externe, Marta Lucia Ramirez, a declarat că Rusia a promis că o astfel de asistență nu va fi niciodată folosită pentru a ataca Columbia.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Armata ucraineană şi separatiştii proruşi din Lugansk se acuză reciproc de bombardarea unei grădinițe
Armata ucraineană şi separatiştii proruşi din Lugansk se acuză reciproc de bombardarea unei grădinițe

De miercuri, Rusia a anunțat că începe retragerea unor trupe de la graniţele cu Ucraina. Cu toate acestea, evenimentele de astăzi arată o escaladare a situației în Ucraina.

SUA: Sancţiunile împotriva Rusiei „ar avea și repercusiuni mondiale”
SUA: Sancţiunile împotriva Rusiei „ar avea și repercusiuni mondiale”

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a recunoscut că sancţiunile împotriva Rusiei în cazul unei invazii în Ucraina ar afecta întreaga lume, transmite joi AFP.

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei susţin că au fost atacaţi de forţele guvernamentale. Ce spune Kievul
Separatiştii proruşi din estul Ucrainei susţin că au fost atacaţi de forţele guvernamentale. Ce spune Kievul

Separatiştii din estul Ucrainei, care sunt sprijiniţi de Rusia, au anunţat, joi, că forţele guvernamentale ucrainene au deschis focul, pe teritoriul controlat de ei, de patru ori în ultimele 24 de ore, informează Reuters.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.