Vargas Llosa: Dacă în China era democraţie nu ar fi existat criza coronavirusului. Reacție dură a chinezilor

Ultima actualizare: 18-03-2020 12:17
Vargas Llosa spune că dacă în China era democraţie nu ar fi existat criza coronavirusului
Getty

China îl acuză pe Mario Vargas Llosa de defăimare, după ce scriitorul peruan a susţinut că criza coronavirusului ”n-ar fi existat dacă în această ţară ar fi fost democraţie”. Oficialii chinezi i-au transmis ”să nu răspândească opinii iresponsabile”.

 

Scriitorul a publicat un articol în ziarul spaniol El Pais, precum şi în La Republica din Peru, în care afirmă că situaţia ar fi fost alta în privinţa acestei crize a coronavirusului dacă în China ar fi fost democraţie.

Potrivit AFP, China a ripostat după ce laureatul premiului Nobel pentru Literatură Mario Vargas Llosa ”a exprimat opinii iresponsabile” cu privire la originea pandemiei.

”Nimeni nu pare să remarce faptul că nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat în lume dacă China ar fi fost o ţară liberă şi democratică şi nu o dictatură”, a spus laureatul Premiului Nobel pentru Literatură pe 2010.

Această afirmaţia a fost aspru criticată de ambasada Chinei în Peru printr-o declaraţie: ”Respectăm libertatea de expresie, dar asta nu înseamnă să acceptăm defăimări şi stigmatizări arbitrare”.

Ambasada i-a solicitat lui Vargas Llosa ”ca figură publică, să nu răspândească opinii iresponsabile şi prejudecăţi care nu servesc niciunui scop”.

Vargas Llosa, 83 de ani, a scris în articol că ”cel puţin un doctor prestigios, şi poate mai mulţi, au depistat virusul la timp şi, în loc să fie luate măsurile corespunzătoare, guvernul a încercat să ascundă informaţia şi să reducă la tăcere acea voce şi au încercat să înăbuşe informaţia, aşa cum fac toate dictaturile”.

Vargas Llosa s-a mai referit la virusul ”care vine din China”, lucru pe care ambasada din Peru l-a numit ”inexact”. 

OMS nu a identificat până acum originea virusului

”Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu a putut identifica până acum originea COVID-19”, a precizat Ambasada.

Se crede că virusul a fost răspândit de un animal dintr-o piaţă din Wuhan, capitala provinciei chineze Hubei.

China a anunţat prima dată OMS de existenţa unei pneumonii neobişnuite depistate în Wuhan la sfârşitul lui decembrie.

O săptămână mai târziu, oficialii au anunţat că au identificat un nou virus.

Era cu o săptămână înainte ca virusul să apară în afara Chinei, în Thailanda.

Purtătotul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor externe Zhao Lijian a scris pe Twitter săptămâna trecută că ”s-ar putea ca armata SUA să fi adus epidemia în Wuhan”.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO