Vicepresedintele SUA, in vizita in Japonia. "Coreea de Nord este cea mai mare amenintare din regiune"

Ultima actualizare: 21-04-2017 06:39

Coreea de Nord va continua sa efectueze teste cu rachete balistice "saptamanal", a amenintat un inalt oficial de la Phenian, sfidand condamnarile venite din toata lumea si situatia tot mai tensionata, pe plan militar, cu America.

Reactia vine dupa ce vicepresedintele american Mike Pence a avertizat Phenianul "sa nu puna la incercare rabdarea Statelor Unite". Pence, care s-a aflat marti la Tokyo, a calificat regimul nord-corean drept "cea mai mare amenintare din regiune".

HAN SONG-RYOL, VICE-MINISTRUL DE EXTERNE, COREEA DE NORD: "Daca Statele Unite vor fi atat de nesabuite incat sa foloseasca forta militara, chiar din ziua aceea va fi un razboi total. Armele noastre nucleare ne protejeaza de orice amenintare. Vom efectua si mai multe teste cu rachete, in fiecare saptamana, luna si an".

Donald Trump a prezidat, luni, traditionala cursa de rostogolit oua de Paste de la Casa Alba. Dar jurnalistii nu l-au menajat, iscodindu-l cu intrebari despre criza din Coreea de Nord:

- Vreun mesaj pentru Coreea de Nord, domnule preşedinte? Pentru Kim Jong Un?
- Trebuie să se poarte cum se cuvine.

Intrebat despre o posibila interventie militara a Statelor Unite in Coreea de nord, Trump a raspuns ca spera ca regimul de la Phenian sa aleaga "o solutie a pacii":

- Domnule presedinte, credeti ca regimul nord-coreean poate gasi o iesire pasnica? Ce credeti despre intentiile lui Kim Jong Un?
- Sper sa poata...

Secretarul de presa al Casei Albe a insistat ca administratia Trump conteaza pe ajutorul Chinei, in privinta crizei cu regimul de la Phenian. Mai ales ca presedintele american a renuntat la criticile sale anterioare, cand acuza Beinjingul ca este "un manipulator al valutelor" pe piata financiara globala.

Dupa ce a vizitat zona demilitarizata, care separa Peninsula Coreana, vice-presedintele american Mike Pence s-a dus la Tokyo, pentru a da asigurari aliatului nipon ca Statele Unite sprijina "suta la suta" Japonia.

"Suntem suta la suta alaturi de voi. Statele Unite vor continua sa colaboreze cu aliatii nostri din regiune, dar si cu China, pentru a spori presiunea diplomatica si economica asupra Coreei de Nord, pana cand isi va abandona programul nuclear si de dezvoltare a rachetelor balsitice. Dar, toate optiunile raman pe masa".

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO