Un ucrainean bolnav de coronavirus a trecut prin România. Traseul său, refăcut de autorități

Ultima actualizare: 03-03-2020 19:29

Autoritățile au început o nouă anchetă epidemiologică, după ce un cetățean ucrainean, care a fost în urmă cu câteva zile in România, a fost diagnosticat cu noul coronavirus. Responsabilii trebuie să afle pe unde a fost și cu cine a intrat în contact.

Ucraina a confirmat marți primul caz de coronavirus. Este vorba despre un bărbat care a venit din Italia iar in drum spre casă a trecut prin România. El a fost spitalizat sâmbătă, la Cernăuți.

”Pe 26 februarie, un bărbat s-a întors prin România. Scannerul de temperatură de pe aeroportul românesc a arătat că temperatura bărbatului era normală. După aceea, s-a întors în regiunea Cernăuți cu mașina, printr-un punct de trecere de la granița cu Ucraina”, a declarat Viktor Lyashko, vice-ministru al sănătății.

Persoana respectivă s-a autoizolat la domiciliu, spun autoritățile ucrainene, însă după câteva zile au apărut simptome care sugerau infectarea cu coronavirus. În final, testul a ieșit pozitiv.

Responsabilii încearcă acum să refacă tot traseul ucraineanului prin România.

În ceea ce îl privește pe primul pacient din Romania - un tânăr din Gorj - acesta s-a vindecat de coronavirus, iar marți a fost externat.

În total, 37 de persoane sunt în carantină instituționalizată, iar 9.639 sunt izolate la domiciliu.

Prin aceste măsuri, autoritățile încearcă să țină sub control răspândirea infecției COVID 19, dar sunt și persoane care încalcă regulile.

Un bărbat din Blaj, care s-a întors acum câteva zile din zona Venetto, Italia, a fost amendat cu 10.000 de lei de inspectorii Direcției de Sănătate Publică Alba, după ce a fost găsit pe stradă. Omul trebuia să stea 14 zile în izolare la domiciliu.

Iar o femeie de 41 de ani, din Slatina, este căutată de polițiști după ce medicii au sesizat că aceasta a anunțat că se va întoarce în Italia, deși era izolată la domiciliu. Autoritățile au dat-o în consemn la frontieră. Este al patrulea caz de acest tip din Olt.

Între timp, specialiștii extind măsurile de precauție. Un laborator mobil de analize care are și teste pentru coronavirus a fost trimis la spitalul din Craiova.

Totodată medicii spun că noul coronavirus este distrus de dezinfectanții cu alcool și de soluțiile care au 0,5% clor în compoziție.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO