Un tribunal din Australia folosește câini pentru a îi detensiona pe cei care depun mărturie

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Un tribunal din Sidney a găsit o soluţie inedită ca să îi facă să se simtă mai bine pe cei care trebuie să depună mărturie în procese. A invitat în clădire trei căţei, care se plimbă pe holuri şi le acordă atenţie martorilor anxioşi sau emoţionaţi.

În ultimele nouă luni, un tribunal din Sidney primeşte, pe lângă vizitatorii obişnuiţi, şi trei oaspeţi cu blană. Câinii sunt aduşi de voluntarii de la un adăpost din oraş ca să le ţină companie celor care trebuie să depună mărturie în instanţă şi, în aşteptarea momentului, trec prin stări de emoţie sau anxietate.

Hollee James, reprezentant Delta Therapy Dogs: "Câinii pot să te facă să te simţi în largul tău, Îţi reduc nivelul de stres, reduc anxietatea."

Căţeii au fost primiţi cu braţele deschide de toţi cei de la tribunal, de martori, avocaţi sau judecători.

Mark Speakman, procuror general New South Wales: "Am fi nebuni să ignorăm succesul nebun al acestui experiment."

Câinii sunt lăsaţi să se plimbe pe holuri, în sălile de aşteptare sau în cele pentru interviuri, unde găsesc aproape sigur pe cineva care să îi mângâie afectuos şi să se joace cu ei.

Jo Fuda, voluntar: "În special în cazurile de violenţă domestică, avem femei care plâng, sunt foarte tulburate. După zece minute de interacţiune cu Hugo, le vezi zâmbind şi râzând."

Căţeii ajută indirect şi la o mai bună derulare a procesului.

Mark Speakman, procuror general New South Wales: "Dacă reduci anxietatea în sala de judecată, o să ai mărturii mai bune, mai clare, mai de încredere."

Patrupedele nu au voie în sala de judecată decât în cazuri excepţionale, de pildă atunci când cei care trebuie să depună mărturie sunt copii.

Dovadă că şi-au dovedit cu vârf şi îndesat utilitatea, căţeii vor fi primiţi pe viitor în alte zece tribunale din regiunea New South Wales.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO