Un soldat a fost ucis în estul Ucrainei în luptă cu separatiştii ruşi

Ultima actualizare: 01-01-2022 15:24
soldati ucraina
Getty

Armata ucraineană a anunţat, sâmbătă, moartea unui soldat în ciocnirile cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării, în contextul tensiunilor din ultimele săptămâni între Ucraina şi Rusia.

Militarul este primul căzut după ultimul armistiţiu, declarat luna trecută în conflictul în care numărul morţilor a depăşit 13.000 începând din 2014, transmite AFP.

În comunicatul difuzat, forţele armate ucrainene îi acuză pe separatişti de declanşarea a trei atacuri în ultimele 24 de ore.

Armata şi separatiştii luptă în estul Ucrainei de aproape şapte ani. Kievul şi Occidentul acuză Moscova că îi susţine financiar şi militar pe pro-ruşi.

În 22 decembrie, cele două părţi în conflict au convenit să reia armistiţiul pe linia frontului, dar după scurt timp s-au acuzat reciproc de încălcarea încetării focului. AFP reaminteşte că toate încercările de armistiţiu precedente au fost nereuşite.

Relaţiile tensionate din ultimii ani dintre Ucraina şi Rusia au ajuns în prezent la un maximum de tensiune. De o lună, occidentalii susţin că trupele ruse se concentrează la frontiera ucraineană, în vederea unei posibile intervenţii militare.

Moscova dezminte că ar avea intenţii ofensive şi se consideră ameninţată de "provocările" Kievului şi ale NATO, cerând ca Alianţa să se angajeze că nu se va extinde pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.

Luna aceasta, urmează negocieri ruso-americane privind aceste pretenţii. Duminica viitoare, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, va discuta telefonic cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

În mesajul său către concetăţeni cu ocazia Anului Nou, preşedinte Ucrainei a dat asigurări că încheierea războiului din estul ţării este în continuare principalul său obiectiv.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO