Un procuror general a dat în judecată Guvernul SUA, pentru că reține ilegal protestatari

Ultima actualizare: 19-07-2020 12:04
protest portland
Getty

Procurorul general al statului Oregon a intentat un proces Guvernului federal al Statelor Unite, acuzându-l că reţine ilegal protestatari.

În Portland, de la finalul lunii mai, după uciderea lui George Floyd, în timpul unei reţineri efectuate de poliţia din Minneapolis, au avut loc numeroase proteste faţă de modul brutal în care acţionează forţele de ordine.

Protestatari, ridicați cu forța de agenți cu mașini fără însemne

 

Săptămâna aceasta, agenţi federali cu maşini fără însemne au ridicat cu forţa protestatari de pe stradă şi i-au reţinut fără justificare. Guvernul federal a spus că încearcă să reinstaleze ordinea în oraş, scrie BBC, citată de News.ro.

Agenţii, trimişi de preşedintele Donald Trump, au folosit şi gaze lacrimogene şi arme neletale asupra demonstranţilor, despre care Chad Wolf, secretarul de stat pentru securitatea internă, a spus că reprezintă „o mulţime violentă”.

Sâmbătă seară, protestatarii au demontat un gard din jurul tribunalului federal, iar după câteva ore el a fost remontat. Biroul procurorului general al SUA din Oregon a transmis pe Twitter că gardul avea scopul „de a diminua tensiunile dintre protestatari şi forţele de ordine” şi le-a cerut oamenilor să îl lase aşa.

În documentele depuse de Ellen Rosenblum, procurorul general al statului Oregon, este cerut un ordin de restricţie pentru ca agenţii din Departamentul de Securitate Naţională, US Marshals Service, US Customs and Border Protection şi Federal Protection Service să nu mai facă arestări în oraş.

Începând cu 14 iulie, potrivit Oregon Public Broadcasting (OPB), agenţii federali au ridicat de pe străzi protestatari, aparent, fără motiv. Au fost puşi sub acuzare, pentru infracţiuni legate de proteste, cel puţin 13 oameni.

Tânăr cu mâinile ridicate, împușcat în cap

În timpul protestelor din statul Oregon, un tânăr de 26 de ani a fost împușcat în cap cu un glonț de cauciuc, tras de la mică distanță. El a suferit răni grave și a fost internat în spital.

Momentul a avut loc week-end-ul trecut, în timpul unui protest Black Lives Matter, în fața Tribunalului din Portland. Clipul postat pe rețelele sociale a creat un val de indignare.

Donovan La Bella poate fi văzut cu mâinile ridicate, în timp ce ține o boxă deasupra capului. Polițiștii aruncă un recipient cu gaz, pe care tânărul îl lovește cu piciorul. Apoi, se aude împușcătura care îl pune la pământ.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO