Un medic din Venezuela câștigă echivalentul unui carton cu ouă. Situația disperată din spitale


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 28 August 2018 20:27
Categorie: Stiri externe

Eșecul politic și colapsul economic al Venezuelei, țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, au un impact brutal asupra vieții oamenilor.

Inflația colosală a distrus sistemul medical, iar oamenii mor din lipsa unor antibiotice banale și chiar din lipsa acelor. O echipă a postului Sky News a făcut o incursiune cutremurătoare într-un spital din Caracas. 

În Venezuela, bătălia e pierdută din start pentru cei care au ghinionul să se îmbolnăvească. Dacă ajung în spital, zac abandonaţi fără nicio îngrijire ori alinare. Sunt primite doar urgenţele grave şi fiecare bolnav trebuie să-şi procure pe cont propriu medicamente, bandaje, mănuşi. Cei mai mulţi nu-şi permit asta.

”Am nevoie de tije de metal pentru piciorul rupt. Dar pentru că nu există în stoc, am de aşteptat. E o tortură!” - spune o femeie.

Femeia are dureri crunte, însă va putea fi operată în cel puțin o lună, spun medicii.

Cei mai mulţi medici au părăsit spitalele din cauza sărăciei. Puţinii rămaşi pe baricade fac practic voluntariat.

Rudele trebuie să-i îngrijească singure pe pacienţi, pentru că nu mai sunt asistente.

În lipsa medicamentelor şi a echipamentelor, săli de operaţii şi secţii întregi sunt închise.

”Pentru că nu sunt medicamente. Şi nici personal. Doctorii nu pot supravieţui cu aceste salarii. Primesc 5 milioane de bolivari pe lună, când un carton cu ouă costă 4 milioane de bolivari”, spune un medic.

Oriunde întorci privirea dai de poveşti sfâşietoare. O tumoare cerebrală a transformat-o pe Angelina, până de curând o fetiţă energică, într-o "umbră".

În Venezuela nu mai este accesibil tratamentul pentru cancer, aşa că Angelina şi mama ei aşteaptă de 2 luni obţinerea actelor pentru a căuta ajutor în Columbia.

Fiecare secundă este o luptă titanica pentru Cezar. Tatăl lui l-a adus la spital cu diaree, pe care medicii n-au reuşit s-o trateze. Au urmat o sumedenie de complicaţii. Antibiotice comune l-ar salva, dar tatăl lui nu a găsit până acum nici o soluţie.

Disperaţi să scape de această soartă, cel puţin 1,6 milioane de oameni au fugit din Venezuela în ultimii 3 ani. Exodul s-a accelerat în ultimele săptămâni, iar ţările vecine, mult mai sărace, fac eforturi să-i hrănească pe refugiaţi.

”E foarte trist că trebuie să cerşim mâncare de la alte ţări, când Venezuela e o ţară atât de bogată. Nu mai am casă, iată-mă aici implorând mâncare pentru copii”, spune o femeie, mamă a patru copii.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

Imagini dramatice din Venezuela. Mii de oameni fug din țară, din cauza sărăciei. VIDEO
VIDEO PROTVPLUS.RO