Crater urias de 60 de metri adancime, la granita cu Romania. In zona, 60% dintre localnici sunt romani. VIDEO

Ultima actualizare: 04-05-2015 06:55
crater ucraina

O groapa uriasa de 100 de metri a aparut intr-o localitate din estul Ucrainei, la granita cu Romania, inghitind 7 case.
 

Craterul cu adancimea de aproximativ 60 de metri a aparut in localitatea Solotvino, in regiunea Zakarpatska Oblast, iar localnicii se tem sa nu ramana fara case si cer guvernului masuri urgente pentru a-i muta in locatii sigure sau sa stopeze largirea gropii, in timp ce altele mai mici se formeaza si devin din ce in ce mai mari.

Acest lucru a fost posibil din cauza minelor de sare sapate in urma cu 220 de ani, care au inceput sa adune apa dupa ce au fost inchise, dizolvand in timp solul de sub localitati,scrie publicatia ucraineana Obozrevatel.

Lolcanicii, in proportie de 60% romani, spun ca in prezent exista cel putin cinci cratere in pamant, insa cel de 100 de metri este cel mai mare de pana acum. Fotografiile postate de o locanica, Natalia Madjara (Madgearu) au devenit rapid virale pe net.

"Aceste abisuri uriase s-au format aproape de sat in doar o zi. Avea 60 de metri largime si cel putin 45 de metri adancime, dar creste constant", spune un localnic, Leopold Uvarov.

Oficialii spun ca aproximativ 24 de familii au fost relocate, insa 130 refuza sa-si paraseasca locuintele, motivand ca noul complex se afla intr-o zona unde apa a fost contaminata.

Expertul Oleksandr Poshtuk, care a fost angajat de autoritatile locale pentru a inchide minele, spune ca solutia gasita a fost sa umple tunelele cu pamant. Dar localnicii spun ca procesul s-a desfasurat foarte lent si s-a oprit atunci cand s-a constatat ca va costa in jur de 13,6 milioane de euro pentru a umple toate minele, lucru care ar dura cel putin 7 ani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO